Edukativna radionica u Dječjem domu "Svitanje" u Koprivnici

Photo PU_KK/Vijesti/2012/06/svitanje.6.6(1).300.gif

U srijedu 6. lipnja, od 15 do 16.30 sati u Dječjem domu „Svitanje“, Koprivnica, policijski službenici Ureda načelnika Policijske uprave koprivničko - križevačke, te kontakt policajac Policijske postaje Koprivnica

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U srijedu 6. lipnja, od 15 do 16.30 sati u Dječjem domu „Svitanje“, Koprivnica, policijski službenici Ureda načelnika Policijske uprave koprivničko - križevačke, te kontakt policajac Policijske postaje Koprivnica održali su radionicu za 9 štićenika Doma – viših uzrasta osnovne škole, a  u sklopu provođenja projektnih aktivnosti „NISI SAM“ – prevencija vršnjačkog nasilja i nasilja putem modernih elektroničkih tehnologija. Radionici je bila nazočna odgajateljica Dječjeg doma. 

Na početku je uslijedilo međusobno upoznavanje, s posebnim naglaskom  na poslove kontakt policajca. Nakon toga su štićenici upoznati s pojmom vršnjačkog nasilja, kojom prilikom su im iznijeti konkretni primjeri koji su na poseban način popraćeni kroz medije. 

U drugom dijelu uslijedilo je izlaganje na temu sigurnosti na društvenim mrežama, s obzirom da je velika većina djece na društvenim mrežama, odnosno na „Facebook“- u. Upoznati su sa načinom funkcioniranja „Facebook“- a s aspekta sigurnosti i zaštite osobnih podataka. Prikazan je video uradak „Cyberbulling“- a u kojem se opisuje jedan klasičan primjer zlostavljanja putem društvenih mreža i SMS - a.  Nadalje, skrenuta im je pažnja na podatke koje ne bi smjeli objavljivati, fotografije, te ih se upozorilo da nikada ne stupaju u kontakt sa osobama koje su im nepoznate i da sa liste prijatelja izbrišu osobe koje ne poznaju, jer se iza takvih profila mogu kriti osobe koje imaju loše nakane prema djeci, odrasle osobe koje imaju seksualne sklonosti prema djeci, ponekad i vršnjaci koji se „šale“ na neprimjeren način, način koji može povrjeđivati druge.