Rezultati pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača, vozača mopeda, motocikala i bicikala

Photo PU_KK/Vijesti/2012/08/prometni_policajac02.jpg

Na području Policijske uprave koprivničko – križevačke od 14. do 19. kolovoza proveden je pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola, vozača mopeda, motocikala i bicikala.

Foto: Ilustracija  

Na području Policijske uprave koprivničko – križevačke od 14. do 19. kolovoza proveden je  pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola, vozača mopeda, motocikala i bicikala.

Policijski službenici kontrolirali su 540 vozača i vozila, od čega 31 vozača mopeda, 29 vozača motocikala i 61 vozača bicikala, te su ukupno utvrđena 192 prekršaja.      

Zbog vožnje pod utjecajem alkohola sankcionirana su 52 vozača ( do 0,50 g/kg – jedan vozač; od 0,51 do 1,00 g/kg – 21 vozač; od 1,01 do 1,50 g/kg – 11 vozača; iznad 1,50 g/kg – 17 vozača a dva vozača su odbila alkotestiranje.

Utvrđeno je devet prekršaja vozača mopeda (dva prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola, dva prekršaja nenošenja zaštitne kacige,dva prekršaja odnosila su se na upravljanje prije položenog vozačkog ispita, prekršaj upravljanja neregistriranim vozilom, prekršaj upravljanja vozilom u vrijeme kada je istekla vozačka dozvola  i upravljanje vozilom bez ugovorene police obveznog osiguranja u prometu iz čl. 4 ZOOP-u). Utvrđena su tri prekršaja vozača motocikala ( prekršaj nenošenja zaštitne kacige, prekršaj upravljanja neregistriranim vozilom i prekršaj upravljanja vozilom bez ugovorene police obveznog osiguranja u prometu iz čl. 4 ZOOP-u).

Također, utvrđen je 41 prekršaj vozača bicikala ( 13 prekršaja odnosilo se na upravljanje na način kojim se umanjuje stabilnost vozila, 12 prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom, osam prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, četiri prekršaja nekorištenja svjetala, tri prekršaja odnosila su se na nepropisno kretanje kolnikom i prekršaj nepropisnog prevoženja osoba).

Osim nadzora vozača pod utjecajem alkohola, te prekršaja vozača mopeda, motocikala i bicikala, policijski službenici utvrdili su i druge prekršaje: 19 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, osam prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, osam prekršaja upravljanja vozilom kojemu je istekla prometna dozvola, sedam prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilima, četiri prekršaja oduzimanja prednosti prolaska, četiri prekršaja upravljanja vozilima prije položenog vozačkog ispita i dr.

Iz prometa je isključeno ukupno 60 vozača i 20 vozila, dok su privremeno oduzete 24 vozačke dozvole. Ostvareno je 12 aktivnosti sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu i utvrđena su tri kaznena djela„Izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“ iz čl. 308. KZ-a.

Tijekom provedbe pojačanih aktivnosti u nadzoru prometa u posebnu prostoriju do otriježnjenja smješteno je bilo 17  vozača.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u utorak, 14. kolovoza u 20.40 sati u Koprivničkoj ulici u Novigradu Podravskom, kada je hrvatski državljanin (1970) upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 3,10 g/kg. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do otriježnjenja.

Zbog počinjenih prekršaja uhićeno je bilo devet vozača, protiv kojih su provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su isti kažnjeni kaznom zatvora, kaznama uvjetnog zatvora, novčanim kaznama, zabranama upravljanja vozilima B, F i AM kategorije. Jedan vozač predan je u zatvor u Bjelovaru na izdržavanje kazne zatvora.

Na području Policijske uprave u činjenju prekršaja u povratu zatečeno je šest vozača.

Tijekom provođenja pojačanog nadzora prometa, na području Postaje prometne policije Koprivnica, dana 17./18. kolovoza od 18 do 6 sati, provedena je  preventivno - represivna akcija nadzora alkoholiziranosti vozača, kojom prilikom je izvršena kontrola 23 vozila i vozača, utvrđeno je 14 prekršaja iz ZSPC-a, od čega pet prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola  i jedno kazneno djelo „Izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“ iz čl. 308. KZ-a. Na području Policijske postaje Đurđevac provedene su dvije preventivno - represivne akcije nadzora alkoholiziranosti vozača, i to dana 14./15. kolovoza od 14 do 2 sata, kojom prilikom je izvršena kontrola 48 vozila i vozača, utvrđeno je 18 prekršaja iz ZSPC-a, od čega 11 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, te dana 17./18. kolovoza d 20 do 4 sata, kojom prilikom je izvršena kontrola 49 vozila i vozača, te je utvrđeno 15 prekršaja iz ZSPC-a, od čega šest prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Na području Policijske postaje Križevci, dana 18./19. kolovoza od 23 do 7 sati provedena je  preventivno - represivna akcija nadzora alkoholiziranosti vozača, kojom prilikom je izvršena kontrola 29 vozila i vozača, utvrđeno je deset prekršaja iz ZSPC-a, od čega šest prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

U vrijeme pojačanog nadzora prometa, zabilježeno je devet prometnih nesreća, od čega četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe teško ozlijeđene a dvije osobe su lakše ozlijeđene. U tri prometne nesreće sudionici su bili pod utjecajem alkohola. Zabilježene su dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su sudjelovala dva vozača bicikala koji su teško ozlijeđeni, dok nisu zabilježene prometne nesreće vozača mopeda i motocikala.