Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari

Photo PU_KK/Vijesti/2016/07/Oruzje21.7._2.jpg

Foto: Pu koprivničko - križevačka

Policijski službenici Policijske uprave koprivničko - križevačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 30 – godišnjakom s đurđevačkog područja zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Sumnja se da je osumnjičeni nedozvoljeno posjedovao i u kući držao pet ručnih bombi, šest nabojnika automatske puške, dvije poluautomatske puške, dvije automatske puške,  vojnu pušku, dvije lovačke puške, malokalibarsku pušku, dva prigušivača, 2302 komada raznog streljiva i pribor za čišćenje oružja.

Predmeti su mu oduzeti i podnesena je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu i optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Koprivnici.

 

Dobro je podsjetiti

Akcija „Manje oružja, manje tragedija“

Ova akcija omogućava građanima dobrovoljnu predaju zabranjenog i dozvoljenog oružja bez vremenskog ograničenja.  

Protiv građana koji prijave zabranjeno i dozvoljeno oružje nadležnom tijelu radi predaje neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. 

Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A - zabranjeno oružje:   

automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i sl.  

Građani koji dragovoljno žele predati oružje mogu nazvati broj policije 192. Nakon poziva na njihove kućne adrese uputit će se policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka koji će takvo oružje preuzeti te na taj način osigurati anonimnost građana i sigurnu predaju oružja.