Stanje sigurnosti u cestovnom prometu na području Policijske uprave

Photo PU_KK/Vijesti/2016/10/kapa,palica.bmp

Praćenjem stanja sigurnosti u cestovnom prometu na području Policijske uprave koprivničko-križevačke u prvih devet mjeseci ove godine vidljivo je, u odnosu na isti vremenski period prošle godine, povećanje ukupnog broja prometnih nesreća za 5 posto, (2016. – 451, 2015. – 428).

Foto: Ilustracija 

Praćenjem stanja sigurnosti u cestovnom prometu na području Policijske uprave koprivničko-križevačke u prvih devet mjeseci ove godine vidljivo je, u odnosu na isti vremenski period prošle godine, povećanje ukupnog broja prometnih nesreća za 5 posto, (2016. – 451, 2015. – 428).

Broj prometnih nesreća s poginulom osobom ostao je na istoj razini (2016. – 9, 2015. – 9), dok je broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama smanjen za 3 posto (2016. – 186, 2015. – 192). Broj smrtno stradalih osoba je, u odnosu na devet mjeseci prošle godine, smanjen za 31 posto (2016. – 9, 2015. – 13), dok je broj teško ozlijeđenih osoba smanjen za 4 posto (2016. – 51, 2015. – 53), a lakše ozlijeđenih osoba za 8 posto (2016. – 214, 2015. – 232).

Analizirajući prometne nesreće, utvrđeno je da se i nadalje najviše prometnih nesreća događa zbog brzine (nepropisne i neprilagođene) i oduzimanja prednosti prolaska. Zbog upravljanja vozilima nepropisnom i neprilagođenom brzinom zabilježeno je 100 prometnih nesreća (2015. – 99 PN) od čega četiri nesreće s poginulim osobama i 54 nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su smrtno stradale četiri osobe, teže su ozlijeđene 22 osobe i lakše je ozlijeđeno 60 osoba.

Zbog oduzimanja prednosti prolaska zabilježeno je 85 prometnih nesreća (2015. – 77 PN) od čega jedna nesreća s poginulom osobom i 42 nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je smrtno stradala jedna osoba, teže je ozlijeđeno devet osoba, a lakše je ozlijeđeno 57 osoba. Negativnom stanju sigurnosti doprinijeli su i vozači koji su pod utjecajem alkohola sudjelovali u prometu i izazivali prometne nesreće. Vozači pod utjecajem alkohola su izazvali 130 prometnih nesreća (2015. – 128 PN) od čega jednu nesreću s poginulom osobom i 56 nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama smrtno je stradala jedna osoba, teže je ozlijeđeno 19 osoba i lakše su ozlijeđene 62 osobe. Udio vozača koji su pod utjecajem alkohola sudjelovali u prometnim nesrećama iznosi 20 posto.

Kao ugrožene skupine sudionika istaknuli su se pješaci i vozači bicikala, dok su nepovoljnom stanju sigurnosti doprinijeli i mladi vozači. Mladi vozači izazvali su 85 prometnih nesreća (2015. – 67 PN) od čega tri nesreća s poginulim osobama i 37 nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je su tri osobe smrtno stradale, 12 osoba je teže ozlijeđeno i 48 osoba je lakše ozlijeđeno. 

Vozači bicikala sudjelovali su u 40 prometnih nesreća (2015. -  35 PN) od čega u dvije nesreće s poginulim osobama i 31 nesreći s ozlijeđenim osobama u kojima su smrtno stradala dva vozača bicikala, pet vozača bicikala je teško ozlijeđeno, a 25 vozača bicikala je lakše ozlijeđeno.

Pješaci su sudjelovali u 19 prometnih nesreća (2015. – 17 PN) od čega u dvije nesreće s poginulim osobama i 15 nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su dva pješaka smrtno stradala, šest pješaka je teško ozlijeđeno i 10 pješaka je lakše ozlijeđeno.

Obzirom na negativan trend događanja prometnih nesreća i stradavanja sudionika u istima, koje je nastavljeno i u mjesecu listopadu, ovim putem apeliramo na sve sudionike u prometu na dosljedno poštivanje prometnih propisa i prometnih znakova.

Posebno apeliramona sve sudionike u prometu, a posebice mlade vozače, da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Prilikom vožnje u slijedu nužno je povećati razmak između vozila, te vozilo držati na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika, kako bi se izbjeglo zahvaćanje bankine i slijetanje vozila s kolnika. U zavoju vozilom ne prelaziti na suprotni kolnički trak obzirom da postoji velika vjerojatnost od događanja prometne nesreće.

Prilikom pretjecanja i obilaska ostalih sudionika u prometu ne „ulijetati u škare“, ne pretjecati vozila  ispred prijevoja ili nepreglednih zavoja, a prije svakog ulaska u zavoj nužno je smanjiti brzinu kretanja vozila. Ne preporučuju se nagla kočenja i nagle promjene smjera kretanja, kako ne bi došlo do slijetanja vozila s kolnika.  

Podsjećamo vozače motornih vozila da su se dužni pješačkom prijelazu približavati sa sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavaju pješake, odnosno da mogu svoje vozilo zaustaviti zbog propuštanja pješaka koji su već stupili na pješački prijelaz, a u slučaju djece, starih, iznemoglih osoba, slijepih ili drugih osoba s invaliditetom vozači su iste dužni propustiti i kad tek stupaju na pješački prijelaz.

Pješake molimo da za svoje kretanje koriste površine namijenjene pješacima odnosno nogostupe, da za prelazak preko kolnika koriste obilježene pješačke prijelaze, dok se prije prelaska ceste uvjere da istu mogu sa sigurnošću prijeći. Isto tako, skrećemo im pozornost da u vrijeme smanjenje vidljivosti i noću, radi ranije uočljivosti od strane vozača i veće osobne sigurnosti, koriste reflektirajući prsluk ili drugu reflektirajuću materiju. Roditelji, upozorite djecu da je igranje na kolniku zabranjeno i opasno. 

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo na obavezno korištenje zaštitne kacige, te preporučamo korištenje zaštitnih odjela, jer vozači mopeda i motocikala osim ove nemaju nikakvu drugu zaštitnu opremu. 

Vozače bicikala podsjećamo da se trebaju kretati izgrađenim biciklističkim stazama i trakama, da se prije prelaska kolnika trebaju uvjeriti da ga mogu sa sigurnošću prijeći, te da upravljaju tehnički ispravnim biciklom. Tijekom noći i u uvjetima smanjene vidljivosti (magla, kiša) trebaju biti označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom odnosno reflektirajućim prslukom.  

Podsjećamo da su vozači dužni očistiti kolnik ukoliko su nanesli zemlju, travu ili blato, a isti mogu ugroziti sigurnost prometa, posebice kad su kolnici mokri i klizavi.

Vozači i svi ostali sudionici u prometu, budite koncentrirani na vožnju i kretanje u prometu na cestama, jer vam pravovremena reakcija može spasiti život. Ukoliko slušate glazbu ista neka ne bude preglasna jer nećete čuti zvuk sirene policije ili hitne pomoći. Ne telefonirajte tijekom vožnje i ne šaljite poruke mobitelom, radije vozilo zaustavite na pogodnom mjestu i obavite razgovor ili pošaljite poruku.

U uvjetima smanjene vidljivosti (noć, kiša, magla) budite dodatno oprezni, po potrebi smanjite brzinu, te imajte na umu da zbog loše procjene može doći do gubitka kontrole nad vozilom. Vozači i putnici u motornim vozilima, obavezno koristite sigurnosni pojas, a djecu je uvijek potrebno pravilno smjestiti u dječje autosjedalice.