Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Photo PU_KK/Vijesti/2014/01/Zimski-uvjeti11.2.jpg

Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda, od 24. do 27. siječnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i sedam prometnih nesrećas materijalnom štetom. U prometnim nesrećama četiri osobe su lakše ozlijeđene. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, nepropisno uključivanje u promet, nepropisno obilaženje, nepropisno skretanje, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti i nepropisna vožnja unazad.  Dvije prometne nesreće s materijalnom štetom prouzročili su vozačipod utjecajem alkohola. 

 Utvrđeno je 47 prometnih prekršaja, od čega 14 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom i deset prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Iz prometa je isključeno 11 vozača i jedno vozilo. 

Najveća koncentracija alkohola, utvrđena je u subotu, 25. siječnja, u 20.45 sati u Ulici helenski put u Križevcima, kada je 49 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,73 g/kg. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do otrježnjenja. Nad vozačem je provedenžurni prekršajni postupak na Prekršajnom sudu u Križevcima, a kažnjen je novčanom kaznom od 4 800 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije četiri mjeseca. 

Tijekom vikenda u posebnu prostoriju  policije do otrježnjenja smještena su bila tri vozača,  uhićen je jedan vozač protiv kojeg je proveden žurni prekršajni postupak i u kojem je isti kažnjen novčanom kaznom i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije.

                 

Dobro je podsjetiti

Za vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama zabranjeno je sudjelovanje u prometu vozilima koja nemaju zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilima. Prije uključivanja u promet s vozila je potrebno očistiti sav snijeg i led.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cesta potrebno je smanjiti brzinu kretanja i povećati razmak između vozila, te izbjegavati nagle promjene smjera.

Prilikom vršenja radnji vozilom u prometu kao što su uključivanje u promet, skretanje, pretjecanje, obilaženje i drugo, za vrijeme snježnih padalina kada je vidljivost i preglednost ceste smanjena, biti izrazito oprezan i voditi računa da se ove radnje mogu izvršiti na siguran način.