Rezultati pojačanog nadzora vozača pod utjecajem alkohola i droga

Photo PU_KK/Vijesti/2012/11/alkohol čaša.bmp

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave koprivničko – križevačke u razdoblju od 9. do 15. prosinca provodili su pojačani nadzor vozača pod utjecajem alkohola i droga.

U tom razdoblju kontrolirali su 733 vozila i utvrdili 256 prekršaja, od čega 42 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i dva odbijanja alkotestiranja.

Najviše vozača bilo je pod utjecajem alkohola u koncentracijama od 1,01 – 1,50 g/kg (18), zatim u koncentracijama od 0,51 do 1,00 g/kg (14) i u koncentracijama većim od 1,50 g/kg (10).

Tijekom provedbe pojačanog nadzora u posebnim prostorijama zadržano je 17 vozača, uhićeno ih je 10 i protiv njih su provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni kaznama uvjetnog i bezuvjetnog zatvora, novčanim kaznama i zabranama upravljanja vozilima B kategorije. U zatvor u Bjelovar na izdržavanje izrečenih kazni zatvora predane su tri osobe.
Iz prometa su isključena 54 vozača i 17 vozila, dok je privremeno oduzeta 31 vozačka dozvola. Utvrđeno je i 12 prekršaja iz Zakona o obaveznim osiguranjima u prometu.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u petak, 13. prosinca, u 14.15 sati u Vinogradskoj ulici u Koprivnici, kada 47 - godišnji vozač upravljao motociklom pod utjecajem alkohola od 2,63 g/kg. Vozač je zadržan do otrježnjenja.

Tijekom pojačanog nadzora prometa zabilježeno je 10 prometnih nesreća, od čega sedam nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je devet osoba lakše ozlijeđeno, te tri prometne nesreće s materijalnom štetom. Jedan vozač pod utjecajem alkohola prouzročio je prometnu nesreću s ozlijeđenim osobama u kojoj su dvije osobe lakše ozlijeđene.

Kroz provedbu pojačanog nadzora, dana 14./15. prosinca, u vremenu od 23 do 7 sati, u suradnji s Policijskim upravama virovitičko-podravskom, bjelovarsko-bilogorskom, međimurskom, varaždinskom i Policijskom upravom Somogy, provedena je preventivno-represivna akcija „Nadzor vozača pod utjecajem alkohola“, u kojoj je izvršen nadzor nad 120 vozila i utvrđeno je ukupno 37 prometnih prekršaja, od čega 20 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. U posebnim prostorijama zadržano je devet vozača, a tri su uhićena i protiv njih su provedeni žurni prekršajni postupci.

Tijekom provođenja pojačanog nadzora, na temu opasnosti utjecaja alkohola i droge na vozača, postavljene su tri info-točke, te je u srijedu, 11. prosinca, održan stručni skup pod nazivom „Utjecaj alkohola i droge na vozača“ u organizaciji Policijske uprave. Također su vozačima u vršenju nadzora prometa podjeljeni letci i privjesci „Čaša više – život manje“ (86 letaka i 47 privjesaka), te bedževi  „Droga nije moj izbor“ (60 komada).

 

Dobro je podsjetiti

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu

Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu.

Vozače pozivamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu. Policija će spram sudionika u prometu pod utjecajem alkohola poduzimati sve raspoložive zakonske mjere.