Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Photo PU_KK/Vijesti/2009/12/palica01.jpg

Tijekom vikenda, od 28. do 30. studenog, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teško, a tri osobe lakše ozlijeđene, te dvije nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 28. do 30. studenog, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teško, a tri osobe lakše ozlijeđene, te dvije nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su nepoštivanje prednosti prolaska, neprilagođena brzina i nepropisno obilaženje. Dvije prometne nesreće prouzročili su vozači pod utjecajem alkohola.

Utvrđeno je 146 prometnih prekršaja, od čega 24 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 22 vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržano je osam vozača, dok su uhićena četiri vozača. Spram uhićenih vozača provedeni su žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni novčanim kaznama, uvjetnom kaznom zatvora i zabranama upravljanja vozilima B kategorije. Jednom vozaču izrečena je mjera liječenja od ovisnosti.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u petak, 28. studenoga, u 23 sata u Novačkoj, kada je 23 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,37 promila, te je skrivio prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega je bio uhićen. Proti vozača je na

Prekršajnom sudu u Koprivnici proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen uvjetnom kaznom zatvora i novčanom kaznom, te su mu izrečene mjera zabrane upravljanja vozilima B kategorije i mjera liječenja od ovisnosti.

Najveća brzina kretanja zabilježena je u subotu, 29. studenoga, u 10.34 sati u Zagrebačkoj ulici u Koprivnici, kada je vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 107 kilometara na sat, iako je brzina ograničena na 50 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Vozače motornih vozila molimo da za vrijeme kišnih oborina i dugotrajne magle dodatno smanje  brzinu kretanja svog vozila, da povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu, te prilikom pretjecanja i obilaska ostalih sudionika u prometu, da na otvorenim dijelovima cesta ne „ulijeću u škare“, ne pretječu vozila  ispred prijevoja ili nepreglednih zavoja, te da prije svakog ulaska u zavoj smanje brzinu kretanja vozila. Ne preporučamo nagla kočenja i nagle promjene smjera kretanja, kako ne bi došlo do slijetanja vozila s kolnika.

Pješake i vozače bicikala molimo da budu oprezni tijekom kišnih oborina, te da za svoje kretanje koriste površine namijenjene pješacima odnosno vozačima bicikala. Isto tako, skrećemo im pozornost da u vrijeme smanjenje vidljivosti i noću, kako bi bili što uočljiviji, koriste reflektirajuće prsluke ili biciklističku odjeću odnosno da budu označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti.

Na sve vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.

Vozače podsjećamo da na raskrižjima poštuju značenja prometnih znakova kojima se regulira pravo prvenstva prolaska, te da ukoliko na cesti vozilom skreću ulijevo propuste sva vozila koja im dolaze u susret iz suprotnog smjera.