Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Photo PU_KK/Vijesti/2013/08/pol.vozilo.bmp

Tijekom vikenda, od 9. do 12. kolovoza, na području Policijske uprave koprivničko -križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teže ozlijeđena i jedna osoba lakše ozlijeđena, te dvije prometne nesreće s materijalnom štetom.

Foto: Ilustracija    

Tijekom vikenda, od 9. do 12. kolovoza, na području Policijske uprave koprivničko -križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teže ozlijeđena i jedna osoba lakše ozlijeđena, te dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno uključivanje u promet, te neočekivana pojava opasnosti na cesti. Vozač pod utjecajem alkohola prouzročio je jednu prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom.

U nadzoru prometa utvrđeno je 75 prometnih prekršaja, od čega 20 prekršaja prekoračenja ograničenja brzina kretanja, 20 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, osam prekršaja odnosilo se na nekorištenja sigurnosnih pojaseva, šest prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilima, dva upravljanja neregistriranim vozilima i dva nekorištenja zaštitne kacige.

Iz prometa su isključena 22 vozača i devet vozila. Sukladno Zakonu o obveznom osiguranju u prometu utvrđen je jedan prekršaj upravljanja vozilom za koje nije sklopljena polica obveznog osiguranja.  

U posebne prostorije policije do otrježnjenja bilo je smješteno šest vozača, a četiri vozača su bila uhićena. Protiv svih uhićenih vozača provedeni su žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni novčanim kaznama, kaznama uvjetnog i bezuvjetno zatvora, te su im izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije. Na izdržavanje izrečene kazne zatvora u zatvor u Bjelovaru predana je jedna osoba. 

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u nedjelju, 11. kolovoza, u 5.05 sati, u Ulici bana Josipa Jelačića u Križevcima, kada je 29 - godišnji vozač, za vrijeme dok mu je vozačka dozvola oduzeta, upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,45 g/kg u organizmu. Isti je bio smješten u posebnu prostoriju do otriježnjenja, nakon čega je bio uhićen, te je protiv istog proveden žurni prekršajni postupak na Prekršajnom sudu u Križevima gdje je kažnjen  kaznom zatvora od 15 dana, novčanom kaznom od 3 000 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije tri mjeseca.

Najveća izmjerena brzina kretanja zabilježena je u subotu, 10. kolovoza, u 17.18 sati, u Bojnikovcu, kada je 44 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 93 km/h,na dijelu ceste gdje je brzina kretanja vozila ograničena na 50 km/h.

U petak, 9. kolovoza, od 12 do 20 sati na području djelovanja Postaje prometne policije Koprivnica proveden je pojačani nadzor vozača mopeda i motocikla, kao jedne od najugroženije kategorije sudionika u prometu.

Tijekom pojačanog nadzora kontrolirano je 28 vozila, od čega 16 vozača mopeda, četiri vozača motocikla i osam vozača osobnih automobila. Zabilježeno je pet prekršaja tehničke neispravnosti vozila, jedan vozač mopeda nije koristio zaštitnu kacigu, jedan vozač nije koristio sigurnosni pojas,  te dva ostala prekršaja. Iz prometa je isključen jedan vozač mopeda zbog nekorištenja zaštitne kacige. 

Četiri mopeda upućena su na izvanredni tehnički pregled gdje im je utvrđena tehnička neispravnost u vidu nepostojanja ograničivaća brzine (tzv. blokade), te na jednom mopedu nisu bili ispravni uređaji za zaustavljanje. Također, na izvanredni tehnički pregled upućen je jedan vozač motocikla na kojem su utvrđene višestruke tehničke ispravnosti. Sve to rezultiralo je isključenjem vozila iz promete i oduzimanjem registarskih pločica.

Dobro je podsjetiti

Podsjećamo vozače mopeda i motocikala da prije sudjelovanja mopedima i motociklima u prometu provjere tehničku ispravnost svojih vozila, te da ne sudjeluju u prometu tehnički neispravnim vozilima. Također ih podsjećamo da su dužni poštivati ograničenja brzina kretanja, da ne upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola, te da za svoje kretanje kolnikom koriste sredinu desne prometne trake i ne pretječu druga vozila na nepreglednim i opasnim dionicama cesta.