Najava preventivne akcije pregleda autosjedalica

Photo PU_KK/Vijesti/2015/06/sjedalica.30.5.3.jpg

Tijekom deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 488 prometnih nesreća. Djeca su sudjelovala u 54 prometne nesreće od čega u jednoj prometnoj nesreći s poginulim osobama,

Foto: Ilustracija

Tijekom deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 488 prometnih nesreća. Djeca su sudjelovala u 54 prometne nesreće od čega u jednoj prometnoj nesreći s poginulim osobama, 33 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 20 prometnih nesreća s materijalnom štetom. Smrtna stradavanja najmlađih sudionika u prometu nisu zabilježena, već je troje djece teže ozlijeđeno, a 13 lakše.   

Kao putnici u motornim vozilima, djeca su sudjelovala u 47 prometnih nesreća od čega u jednoj prometnoj nesreći s poginulim osobama, 26 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 20 prometnih nesreća s materijalom štetom, a u kojima je jedno dijete teže ozlijeđeno, a osmero djece lakše. Od ukupno 62 djece koje je u prometnim nesrećama sudjelovalo u svojstvu putnika u vozilima, sigurnosni pojas ili autosjedalicu koristila je tek polovina djece. 

Kako bi se stradavanje najmlađih sudionika u prometu svelo na najmanju moguću mjeru i kako bi se postigla veća informiranost roditelja o važnosti sigurnog  prijevoza djece u vozilima, s naglaskom na pravilno postavljanje autosjedalice u vozilu i pravilan smještaj djeteta u istoj, policijski službenici održati će preventivnu akciju besplatnog pregleda autosjedalica. 

Preventivna akcija održat će se dana:

- 18. studenoga (srijeda) od 9 do 11 sati na parkirališnom prostoru trgovine u Ulici grada Vukovara kbr. 11., u Đurđevcu,

- 19. studenoga, (četvrtak) od 9 do 11 sati na parkirališnom prostoru  trgovine u Ulici kralja Tomislava u Križevcima,

- 21. studenoga (subota) od 10 do 13 sati na parkirališnom prostoru trgovačkog centra na Radničkoj cesti u Koprivnici.

 

Preventivnu akciju u subotu, 21. studenoga, zajednički će provesti Policijska uprava koprivničko-križevačka i Udruga „RODA“. 

Napominjemo da pravilno korištenje autosjedalice smanjuje rizik pogibije djeteta u prometnoj nesreći do 70 %. 

Ovim putem pozivamo sve sadašnje i buduće roditelje, kao i sve zainteresirane da nam se pridruže.