Koprivnica: U OŠ "Braće Radić" održano predavanje povodom obilježavanja Nacionalnog dana sigurnijeg Interneta

Photo PU_KK/Vijesti/2014/02/siguran.internet.3.300.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U ponedjeljak, 10. veljače policijske službenice za prevenciju Ureda načelnika održale su predavanje u Osnovnoj školi „Braće Radić“ u Koprivnici, za učenike 4. razreda povodom obilježavanja Nacionalnog dana sigurnijeg Interneta. 

Na predavanju je bilo prisutno 19 učenika, a vezano na teme ponašanje na društvenim mrežama, sigurnost na internetu, opasnosti koje „vrebaju“ ukoliko ne znamo kao se zaštititi. Spomenute teme odrađene su vezano uz projekt „Nisi sam“. 

Tijekom predavanja učenici su upoznati s društvenom mrežom „Facebook“ s aspekta sigurnosti, sigurnosnih postavki. Također, učenici su educirani kako da koriste svoje profile, da ne ostavljaju osobne podatke (objasnili im što su osobni podaci), da nikako ne prihvaćaju zahtjeve za prijateljstva od osoba koje ne poznaju, ne stavljaju svoje fotografije ukoliko ih ne zaštite postavkama privatnosti. 

Iza profila nepoznatih osoba, djece, mogu biti odrasle osobe, one koje nemaju dobre namjere.

Učenici su upoznati da pravila Facebooka određuju kako djeca do 13 godina ne bi smjela biti na društvenim mrežama, dok psiholozi u RH kažu da je dob – 16 godina. 

Policijske službenice učenicima su prikazale profil na Facebooku, odnosno koji sadržaji su prikladni za objavu, a koji nikako, te na koji način objavljene sadržaje i zaštititi. Također, ono što je jako bitno da lozinku svog profila ne daju nikom osim svojim roditeljima, te da je povremeno mijenjaju. 

Kroz prikazan video uradak, koji govori o štetnosti igranja video igrica svakodnevno, više sati. Cilj je bio učenike upoznati na koji način može igranje dovesti do ovisnosti o igranju, utjecati na zdravlje, učenje, kvalitetno provođenje vremena s vršnjacima. Isto tako, da se kroz igranje igrica s elementima nasilja, stvara tolerancija na nasilje, da  treba više vremena provoditi sa vršnjacima, koristiti umjereno Internet, čuvati jedni druge i ne objavljivati ništa što bi moglo biti kako na njihovu štetu, tako i drugih korisnika.