Najava preventivne akcije „Dan biciklista“

Photo PU_KK/Vijesti/2010/11/policajac01.jpg

Vozači bicikala jedna su od najugroženijih skupina sudionika u cestovnom prometu, a što potvrđuju podaci o prometnim nesrećama zabilježenim tijekom dosadašnjeg dijela godine.

Foto: Ilustracija

Vozači bicikala jedna su od najugroženijih skupina sudionika u cestovnom prometu, a što potvrđuju podaci o prometnim nesrećama zabilježenim tijekom dosadašnjeg dijela godine.

Tijekom prvih šest mjeseci 2012. godine vozači bicikala sudjelovali su u 28 prometnih nesreća, od čega u dvije prometne nesreće s poginulim osobama, 23 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i tri prometne nesreće s materijalnom štetom.

U tim nesrećama sudjelovao je 31 vozač bicikla i tri putnika na biciklu. U nesrećama je stradalo 25 vozača bicikala – dva vozača bicikla su smrtno stradala, osam ih je teže i 15 lakše ozlijeđeno.

U usporedbi s prvih šest mjeseci 2011. godine zabilježeno je povećanje broja prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikala za dvije nesreće, pri čemu je zabilježeno povećanje broja prometnih nesreća s poginulim osobama za jednu nesreću i nesreća s ozlijeđenim osobama za tri nesreće.

Također je zabilježeno i povećanje broja stradalih biciklista za četiri osobe, odnosno povećan je broj smrtno stradalih za jednog vozača bicikla, broj teže ozlijeđenih za jednog vozača bicikla te broj lakše ozlijeđenih za dva vozača bicikla.

Najčešće okolnosti koje su dovele do ovih nesreća bile su neprimjerena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje i nepropisno uključivanje u promet.

Vozači bicikala prouzročili su 13 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. Pod utjecajem alkohola bilo je sedam vozača bicikala (22 %).

Zaštitnu kacigu nije koristio niti jedan od pet biciklista starosti do 16 godina, koji su je sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama dužni koristiti. Niti jedan od dva smrtno stradala vozača bicikala nije koristio reflektirajući prsluk niti reflektirajuću biciklističku odjeću.

Problem ove kategorije sudionika u prometu je, uz pomanjkanje prometne kulture, nepoznavanje i nepridržavanje prometnih propisa vezanih za prometovanje bicikla. Tako se u svakodnevnom nadzoru prometa uočavaju i sankcioniraju prekršaji vožnje suprotnom stranom kolnika, nekorištenja postojećih biciklističkih staza i traka, vožnje biciklom preko pješačkog prijelaza i nogostupom, nepoštivanja svjetala semafora, vožnje pod utjecajem alkohola, nekorištenja svjetala noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, nepropisnog skretanje, nekorištenja zaštitne biciklističke kacige, reflektirajućih prsluka ili biciklističke odjeće, te ostalih prekršaja, čime vozači bicikala sami sebe dovode u opasnosti.

Poseban problem njihove sigurnosti predstavlja i vožnja tehnički neispravnim biciklima. Najopasniji tehnički nedostatak na biciklima predstavljaju neispravna svjetla (bijelo sprijeda i crveno straga) čime smanjuju mogućnost pravovremenog uočavanja od strane ostalih sudionika u prometu, a posebice u uvjetima smanjene vidljivosti i na mjestima gdje nema izgrađenih biciklističkih staza ili traka i javne rasvjete.

Kako bi se smanjilo stradavanje biciklista u prometu, a ujedno i povećala njihova vidljivost i uočljivost u prometu, Policijska uprava koprivničko-križevačka će u ponedjeljak, 16. srpnja, od 5 do 10 sati provesti preventivnu akciju „Dan biciklista“. Provođenjem preventivne akcije Policijska uprava će obilježiti Međunarodni dan biciklista.

U provođenje preventivne akcije „Dan biciklista“ uključio se i Hrvatski ured za osiguranja, koji je osigurao reflektirajuće prsluke namijenjene većoj uočljivosti biciklista u prometu, prvenstveno noću.

Tijekom provođenja preventivne akcije policijski službenici će vozače bicikala upozoravati na opasnosti koje sa sobom nosi nepropisno i nepravilno sudjelovanje u prometu, te će im uručiti prigodno izrađen letak i reflektirajuće prsluke.