Zdrav za 5 - Zaštita okoliša i prirode kod Botova

Photo PU_KK/Vijesti/2013/05/Zz5_Bot_16.jpg

Foto: Pu koprivničko - križevačka

Jučer, kod bivše karaule Botovo kraj rijeke Drave, održana je još jedna od aktivnosti u Projektu „Zdrav za 5“, Komponenta II - Zaštita okoliša i prirode.

Na aktivnosti organiziranoj od strane Policijske uprave i Županije Koprivničko-križevačke okupilo se stotinjak učenika Osnovnih škola „Đuro Ester“, „Antun Nemčić Gostovinski“, „Gola“ i Područne škole „Starigrad“.

Cjelokupna aktivnost je organizirana s porukama: „NE drogi, NE alkoholu i NE igrama na sreću“ – ŽIVI ZDRAVO, BUDI ZDRAV JER ČIST OKOLIŠ JE ZDRAVA BUDUĆNOST.

Na početku je prisutnima dobrodošlicu zaželio predstavnik Koprivničko-križevačke županije Stjepan Behin.

Ispred Udruge „Motacilla alba-Ješkovo“ rad na grnčarskom kolu pokazao je Marko Lončar, dok je Dragutin Ciglar izrađivao skulpturu u terakoti.

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije Željka Kolar je učenike upoznala sa zaštićenim područjem Regionalnog parka Mura-Drava, svrhom njegove zaštite, te ostalim značajnim prirodnim obilježjima i drugim elementima na kojima se temelji zaštita tog područja, koje je i sastavni dio Ekološke mreže Republike Hrvatske, te predloženo buduće NATURA 2000 područje, kao i dio proglašenog međunarodno zaštićenog prirodnog područja Biosfernog rezervata Mura-Drava-Dunav.

Predsjednik Udruge zaštite, pomoći i spašavanja na vodama Koprivničko-križevačke županije Milan Laklija, prezentirao je rad udruge, upoznao učenike sa znamenitostima rijeke Drave i tog kraja, s mineralima i poludragim kamenjem, te zaštićenim životinjskim vrstama značajnim za taj kraj.

 Voditeljice Odsjeka za zaštitu okoliša i prirode Ana List prezentirala je konkretan primjera čišćenja otpada provedenog početkom 2012. godine - Izvlačenje naplavina sa stupova željezničkog mosta „Botovo“ na rijeci Dravi.

Interventna jedinica policije prezentirala je policijsku ronilačku opremu i opremu za uspostavu narušenog javnog reda i mira, nakon čega je ronioc demonstrirao uron u rijeku Dravu. Također je odrađena i vježba rada vodiča službenog psa za detekciju opojnih droga, kojeg su učenici dočekali s oduševljenjem.

Postaja granične policije Koprivnica je prezentirala svoju opremu i plovila (IC uređaj, prsluci, oprema za signalizaciju i druga oprema) koje koriste u radu, kao i policijski službenici Postaje prometne policije Koprivnica i Policijske postaje Koprivnica. Učenicima su bili zanimljivi policijski motocikli.

Policijska službenica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa održala je edukaciju za učenike vezano uz sigurnost u cestovnom prometu.

Događanju je nazočio predstavnik Grada Koprivnica Zoran Gošek.

Domaćin cjelokupnog događanja bila je Zajednica športsko - ribolovnih klubova Koprivnica, a partneri/sudionici su: Koprivničko-križevačka županija: Uprava za zaštitu i spašavanje, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije, Odsjek za zaštitu okoliša i prirode Koprivničko-križevačke županije i Udruga zaštite, pomoći i spašavanja na vodama Koprivničko-križevačke županije, Grad Koprivnica, Općina Gola, Zajednica športsko ribolovnih klubova Koprivnica, Udruga „Motacilla alba-Ješkovo“, učenici osnovnih škola i Policijska uprava Koprivničko-križevačka.