Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Photo PU_KK/Vijesti/2013/07/kapa,palica.bmp

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 12. do 14. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima je jedna osoba teže, a dvije osobe lakše ozlijeđene, te četiri prometne nesreće s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina uvjetima na kolniku, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, te nemarno postupanje s vozilom. U prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola bila su četiri vozača.

Policijski službenici prilikom nadzora prometa uočili su i sankcionirali 116 prometnih prekršaja, a iz prometa su isključili četiri vozila i 24 vozača. Sankcionirano je 20 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 29 prekršaja vožnje brzinom većom od dozvoljene, tri nepoštivanja prednosti prolaska, dva upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, dva upravljanja neregistriranim vozilom, te drugi prekršaji.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su četiri vozača. Uhićena su četiri vozača, te je protiv njih proveden žurni prekršajni postupak, u kojima su kažnjeni novčanim kaznama, kaznama zatvora i zabranama upravljanja vozilima B kategorije.

Izvršena su tri preliminarna testiranja na opojne droge uređajem „Cozart DDS“, te je kod jednog vozača utvrđena pozitivna reakcija na THC, te mu je izuzet uzorak krvi i urina za analizu.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u petak, 12. srpnja, u 20.50 sati na cesti između Imbriovca i Pustakovca, kada je 51 - godišnji vozač upravljao mopedom pod utjecajem alkohola od 2,46 g/kg u organizmu, te prouzročio prometnu nesreću.

Najveća brzina kretanja zabilježena je u petak, 12. srpnja, u 14.47 sati u Vlaislavu, kada je 41 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 104 km/h, na dijelu ceste gdje je brzina ograničena na 60 km/h.

Sukladno Zakonu o obveznom osiguranju u prometu utvrđen je jedan prekršaj upravljanja vozilom za koje nije sklopljena polica obveznog osiguranja

 

Dobro je podsjetiti!

Podsjećamo vozače da već malene količine alkohola u organizmu otežavaju zapažanje, usporavaju reakcije vozača, te pridonose neopreznoj vožnji i ignoriranju prometnih propisa, a što rezultira agresivnom i rizičnom vožnjom i događanjem prometnih nesreća. Stoga apeliramo na sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste usluge taxi-službe ili da zamole osobu koja nije konzumirala alkoholna pića a posjeduje valjanu vozačku dozvolu da upravlja vozilom.
Vozače mopeda i motocikala podsjećamo da su dužni poštivati prometne znakove i prometne propise, pri čemu posebno na njih apeliramo da ne prekoračuju ograničenja brzina kretanja i da ne upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola. Također ih molimo da koriste zaštitne kacige, te da budu oprezni prilikom uključivanja u promet, te pretjecanja i obilaženja drugih kategorija vozila.