Oprezno u prometu tijekom uskršnjih blagdana

Photo PU_KK/Vijesti/2009/12/auto_policija06.jpg

Dolaze nam Uskrsni blagdani, a samim time dolazi do povećanja broja vozila na prometnicama, prvenstveno na državnim cestama i u gradovima kako domicilnog stanovništva, tako i stranih državljana u tranzitu. 

Foto: Ilustracija 

Dolaze nam uskršnji blagdani, a samim time dolazi do povećanja broja vozila na prometnicama, prvenstveno na državnim cestama i u gradovima kako domicilnog stanovništva, tako i stranih državljana u tranzitu. S povećanjem broja vozila povećava se i broj nepredviđenih situacija u prometu. 

U gradovima Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu, zbog velike frekvencije motornih vozila, ali i većeg broja pješaka i vozača bicikala, moguće je povremeno sporije odvijanje prometa. Najveće prometne gužve događati će se u blizini velikih trgovačkih centara, a posebice će biti izražene tijekom poslijepodnevnih sati u petak i subotu, 25. i 26. ožujka, kada će građani obavljati posljednje pripreme za predstojeći blagdan, te za vrijeme većih misnih slavlja. 

U slučaju sporijeg odvijanja prometa na pojedinim dionica cesta, sve sudionike u prometu molimo za strpljenje, a posebice vozače motornih vozila. Kako bi se što prije osiguralo normalno odvijanje prometa policijski službenici će, po potrebi, vršiti regulaciju prometa, te je potrebno postupati sukladno njihovim znacima. 

Apeliramo na građane da poštuju prometne propise i znakove, posebice one koji se odnose na ograničenja brzine kretanja, prava prednosti prolaska kroz raskrižja, uključivanje u promet, parkiranje vozila, te da ne upravljaju vozilima s većim koncentracijama alkohola u organizmu od dopuštenih. Podsjećamo da  je za vozače motornih vozila dopuštena koncentracija do 0,50 g/kg alkohola u organizmu, osim za mlade vozače i „vozače profesionalce“ za koje je dopuštena koncentracija od 0,00 g/kg alkohola u organizmu. Za povećan oprez tijekom sudjelovanja u prometu apeliramo na mlade vozače i vozače starije životne dobi. 

Obzirom na najave povoljnijih vremenskih prilika, tijekom uskršnjih blagdana u prometu na cestama očekuje se i veći broj vozača mopeda i motocikala. Vozače mopeda i motocikala ovom prilikom podsjećamo na važnost korištenja zaštitne kacige, te ih molimo da poštuju prometna propise. 

Ujedno, vozače bicikala  podsjećamo na obavezno korištenje reflektirajućih prsluka odnosno reflektirajuće biciklističke odjeće za vrijeme sudjelovanja u prometu noću, a pješake na korištenje reflektirajućih materija ili izvora svjetlosti. Ujedno na iste apeliramo da obavezno za svoje sudjelovanje u prometu koriste izgrađene nogostupe, obilježene pješačke prijelaze, te biciklističke trake i staze. 

Vozače motornih vozila podsjećamo da su prilikom nailaska na obilježene pješačke prijelaze dužni usporiti i propustiti pješake koji su stupili ili stupaju na pješački prijelaz. Pješake podsjećamo da su se prije nego što stupe na pješački prijelaz dužni uvjeriti da isti mogu sigurno prijeći (pogledati lijevo-desno-lijevo). Vozače bicikala molimo da ne upravljaju biciklima na obilježenim pješačkim prijelazima i nogostupima, već da siđu s bicikla i nastave kretanje pješice. 

Ujedno, savjetujemo građane da, prilikom odlaska u kupovinu i na misna slavlja, ne ostavljaju torbice, mobitele, novčanike i slične predmete na vidljivim mjestima u vozilima kako ne bi došlo do provale u automobile i otuđenja rečenih predmeta. 

Sretan Uskrs i sigurno sudjelovanje u prometu želi Vam Policijska uprava koprivničko-križevačka.