Koprivnica: Održano natjecanje "Ja u prometu"

Photo PU_KK/Vijesti/2014/04/JaUPrometu6.jpg

Foto: Pu koprivničko - križevačka

U petak, 11. travnja, u vremenu od 9 do 13 sati, u organizaciji Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Podravsko sunce“ Koprivnica, Savjeta za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije i Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa ove Policijske uprave održano je natjecanje za djecu s poteškoćama u razvoju „Ja u prometu“.

Natjecale su se ekipe Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Podravsko sunce“ Koprivnica, Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci, Područne škole za djecu s teškoćama u razvoju OŠ „Grgura Karlovčana“ Đurđevac, Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica, V. osnovne škole Bjelovar i Područne škole „Farkaševac“ OŠ „Dubrava“. Svaka ekipa sastojala se od četiri natjecatelja, polaznika petih do osmih razreda.

Natjecanje se sastojalo od tri dijela – kviza znanja, poligona spretnosti i poligona vožnje biciklom. Na kvizu znanja natjecatelji su rješavali test znanja, pri čemu su se svi osvojeni bodovi pojedinačnih natjecatelja zbrajali i temeljem tih rezultata su ekipe osvajale bodove. Najuspješniji sudionici kviza znanja osvojili su medalje.

Poligon spretnosti se sastojao od prepreka koje je trebalo savladati (ubaciti loptu u koš, provući se kroz tunel, protrčati kroz kolutove, provući se između prepreka), te zadataka koje je trebalo riješiti, a koji su vezani uz rad policije i sudjelovanje djece u prometu. Tako su natjecatelji morali opremiti policijskog službenika za službu, sastaviti stop-pločicu s vlastitim izvorom svjetlosti, sastaviti prometni znak „Obavezno zaustavljanje“ i sastaviti bicikl. Svaka ekipa je svoje članove rasporedila na svladavanje prepreka i rješavanje zadataka sukladno njihovim interesima i mogućnostima, a najuspješnija je bila ona ekipa koja je poligon prošla u najkraćem vremenu.

Na poligonu vožnje biciklom natjecatelji su pokazali svoju vještinu upravljanja biciklom. Poligon se sastojao od „grede“, „osmice“, „uskih vratiju“, „skretnice“ i zaustavne letvice. Svoje vještine upravljanja biciklom pokazali su svi sudionici natjecanja, a kao rezultat svake ekipe uzeto je najbolje vrijeme prolaska kroz poligon jednog od članova ekipe.

Na kvizu znanja najbolji učenici bili su:

  • Antonija Vinković, V. Osnovna škola Bjelovar – zlatna medalja
  • Hrvoje Bugarinović, V. Osnovna škola Bjelovar – srebrna medalja i
  • Aleksandar Vujasinović, COOR Koprivnica – brončana medalja.

Na natjecanju je pobjedila ekipa COOR-a „Podravsko sunce“ iz Koprivnice.

Pobjednička ekipa COOR-a Koprivnica osvojila je veliki pobjednički pehar, dok su ostale ekipa osvojile male pehare. Sve ekipe su kao nagradu dobile komplet knjiga školske lektire iz grčke mitologije, koje je donirala Zaklada policijske solidarnosti. Svaki natjecatelj je dobio kao nagradu za sudjelovanje školski pribor i čokoladu. Pehare, medalje i školski pribor osigurao je Savjet za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije.

U pauzi između dva dijela natjecanja policijski službenik IJP ove Policijske uprave održao je pokaznu vježbu kojom je objasnio rad policijskog psa – tragača.