Najava pojačanog nadzora prometa

Photo PU_KK/Vijesti/2010/11/policajac01.jpg

Kako bi se smanjilo stradavanje u prometu i smanjio broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju alkoholizirani vozači, vozači mopeda i motocikala ili uslijed prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, od 6. do 10. travnja na području Policijske uprave koprivničko – križevačke provesti će se pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola, brzine kretanja vozila i vozača mopeda i motocikala.

Foto: Ilustracija

U prva tri mjeseca 2012. godine zabilježeno je 158 prometnih nesreća, od čega tri prometne nesreće s poginulim osobama i 54 s ozlijeđenim osobama, u kojima su tri osobe smrtno stradale, 13 ih je teško i 58 lakše ozlijeđeno.

U 53 prometne nesreća (33 %) sudionici su bili pod utjecajem alkohola, od čega u dvije prometne nesreće s poginulim osobama i 19 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama tri su osobe smrtno stradale, tri su teško i 16 osoba  lakše ozlijeđeno. Policijski službenici su poradi vožnje pod utjecajem alkohola sankcionirali 340 vozača.

Uslijed nepropisne i neprilagođene brzine zabilježeno je 45 prometnih nesreća, od čega tri prometne nesreće s poginulim osobama i 13 nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama stradale su 23 osobe, od čega su tri osobe smrtno stradale, tri su teško i 17 osoba lakše ozlijeđeno.  Policijski službenici su u nadzoru  prometa utvrdili 706 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina.

Vozači mopeda i motocikala sudjelovali su u sedam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je jedan vozač motocikla teže ozlijeđen, dok su četiri vozača mopeda i dva vozača motocikla lakše ozlijeđena. Policijski službenici su u nadzoru cestovnog prometa utvrdili 51 prekršaj vozača mopeda i motocikala.

Kako nam predstoje Uskršnji blagdani i „produženi vikend“ na prometnicama Policijske uprave koprivničko-križevačke očekuje se velika frekvencija vozila na  državnim cestama, važnijim županijskim cestama, ali i prometnicama u gradovima Koprivnici, Đurđevcu i Križevcima, posebice u zonama trgovačkih centara.

Iako će se na prometnicama najviše povećati broj osobnih automobila, poradi povoljnih vremenskih prilika očekuje se i povećanje broja mopeda i motocikala na cestama. Proslave blagdana ujedno znače i veći broj vozača koji nakon konzumacije alkoholnih pića upravljaju vozilima na cesti. Veliki broj vozila na prometnicama ujedno znače i veći broj vozača koji će kršiti postojeća ograničenja prometa na cestama.

Kako bi se smanjilo stradavanje u prometu i smanjio broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju alkoholizirani vozači, vozači mopeda i motocikala ili uslijed prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, od 6. do 10. travnja na području Policijske uprave koprivničko – križevačke provesti će se pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola, brzine kretanja vozila  i vozača mopeda i motocikala.

Pozivamo sve sudionike u prometu da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu te da poštuju prometne znakove, a prvenstveno one koji se odnose na ograničenje brzine kretanja i kojima se regulira prvenstvo prolaza na raskrižjima.

Mlade vozače ponovno podsjećamo da ne smiju upravljati osobnim automobilima čija je snaga motora veća od 80 kW te da je za njih dozvoljena koncentracija od 0,00 g/kg alkohola u organizmu.

Isto tako vozače podsjećamo da su prilikom uključivanja u promet na cestu dužni propustiti vozila koja se njome kreću te da su o promjeni smjera kretanja pravovremeno dužni obavijestiti ostale sudionike u prometu davanjem znakova pomoću pokazivača smjera.

Sve sudionike u prometu pozivamo na strpljenje u slučaju sporijeg odvijanja prometa te da postupaju sukladno znacima policijskih službenika koje će davati prilikom regulacije prometa.