Oprezno u prometu tijekom blagdana i vikenda

Photo PU_KK/Vijesti/2014/12/auto.bmp

Tijekom predstojećeg blagdana i vikenda doći će do povećane frekvencije prometa na cestama, pri čemu će se posebice povećati broj bicikala, mopeda i motocikala. Kako bi se u tom razdoblju smanjilo događanje prometnih nesreća podsjećamo sve sudionike u prometu na važnost pridržavanja prometnih propisa

Foto: Ilustracija

Tijekom predstojećeg blagdana i vikenda doći će do povećane frekvencije prometa na cestama, pri čemu će se posebice povećati broj bicikala, mopeda i motocikala. Kako bi se u tom razdoblju smanjilo događanje prometnih nesreća podsjećamo sve sudionike u prometu na važnost pridržavanja prometnih propisa.

Na vozače motornih vozila apeliramo da poštuju ograničenja brzina kretanja vozila, ali i da brzinu kretanja svog vozila prilagode osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, stanju vozila i gustoći prometa.

Kako se u ovom razdoblju očekuje veći broj manifestacija na kojima se konzumiraju alkoholna pića, kao i veći broj mladih koji će istima nazočiti, očekuje se i povećan broj vozača koji će vozilima upravljati pod utjecajem alkohola. Podsjećamo da za mlade vozače i vozače profesionalce vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Kako upravljanje pod utjecajem alkohola pridonosi događanju većeg broja prometnih nesreća, vozačima koji  su konzumirali alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima već da koriste usluge javnog prijevoza ili taxi-službe odnosno da upravljanje vozilima prepuste osobama koje posjeduju valjanu vozačku dozvolu i koje nisu pod utjecajem alkohola.

Na vozače mopeda i motocikala, ali i osobe koje oni prevoze, apeliramo da obvezno koriste zaštitne kacige, te preporučamo korištenje zaštitnih odijela. Također, vozače mopeda i motocikala podsjećamo da moraju imati upaljena kratka svjetla na svojim vozilima , te ih molimo da ne „startaju“ naglo i da ne „ulijeću u škare“.

Vozače bicikala podsjećamo da su se dužni kretati izgrađenim biciklističkim stazama ili trakama, te da  noću na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani, kao i da moraju biti dodatno označeni reflektirajućim  prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Roditelje podsjećamo da djeca mlađa od 14 godina ne smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, osim u slučaju da su osposobljena za samostalno upravljanje. Isto tako, djeca do navršenih 16 godina ne smiju upravljati biciklom bez zaštitne kacige na glavi. Na roditelje apeliramo da djeci ne dozvole igru na cesti.

Zbog povećanja broja vozila na cestama moguće je povremeno sporije odvijanje prometa na cestama, te stoga sve sudionike u prometu pozivamo na međusobno uvažavanje i toleranciju kako bi se izbjegle konfliktne situacije u prometu.