Rezultati akcije „Mir i dobro“

Photo PU_KK/Vijesti/2016/12/mir.dobro.png

Foto: Ilustracija

"Mir i dobro" naziv je preventivne akcije koju Ministarstvo unutarnjih poslova RH već tradicionalno organizira kako bi božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru, a povećala se opća sigurnost građana te postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira.

U provedbi akcije „Mir i dobro“ Policijska uprava koprivničko – križevačka je u razdoblju od 15. prosinca 2016. godine do 8. siječnja 2017. na svom području provela niz aktivnosti preventivnog djelovanja u svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti građana.

Oduzeto je šest komada oružja, 670 komada raznog streljiva, dvije detonatorske kapisle i 40 centimetara sporogorećeg štapina. Za dva počinjena prekršaja prijavljene su dvije osobe.

U obavljenim pregledima trgovina u njih šest je oduzeto 11.546 komada pirotehničke galanterije, koji su trebali biti povučeni iz prometa. Protiv pravne i odgovorne osobe biti će pokrenut prekršajni postupak.

U ponedjeljak, 2. siječnja, oko 15.15 sati u Križevcima, na dvorištu u Zagorskoj ulici, 19 – godišnjak je ozlijedio ruku u eksploziji pirotehničkog sredstva. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je oštećeni iz petarde istresao eksplozivno punjenje i nasuo ga u metalnu cijev zatvorenu s jedne strane. Prilikom sabijanja eksplozivnog punjenja u cijev pomoću metalne šipke došlo je do eksplozije. Liječnička pomoć pružena mu je u koprivničkoj bolnici, a ozljede su okvalificirane kao teške.

Nisu zabilježena propucavanja niti druge posljedice uporabe pirotehničkih i drugih eksplozivnih ubojitih sredstava.

 

Dobro je podsjetiti

Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II i III dopuštena je samo u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja, a zabranjena je njihova uporaba u zatvorenim prostorijama i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba.