Koprivnica: Predstavnici policije na konferenciji "Mobile 2020"

Photo PU_KK/Vijesti/2012/03/KonfBicKc1_300.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka

U srijedu, 21. ožujka, u sklopu II Koprivničkog klimatskog tjedna u Gradskoj vijećnici održana je konferencija pod nazivom „Mobile 2020“.

Prisutne je pozdravila obnašateljica dužnosti gradonačelnika Grada Koprivnice Želježnjak Vesna naglasivši pritom da je Koprivnica grad u Hrvatskoj s najviše biciklističkih staza po glavi stanovnika i kako je Gradu Koprivnici 2008. godine u Bruxellesu dodijeljena nagrada Europski tjedan kretanja za 2007. g. Zamjenik ministrice zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza pohvalio je Koprivnicu kao grad koji je neopterećen prometom.

Predstavnica REC Hrvatska Brnada Irena predstavila je međunarodni projekt Mobile 2020, u kojem je primarno uključivanje promicanja biciklizma kao načina svakodnevnog prometovanja i stvaranja bike-friendly klime u malim i srednje velikim gadovima Srednje i Istočne Europe, dok su najvažniji ciljevi: postizanje veće mobilnosti na lokalnoj razini, promjena ponašanja građana–sudionika u prometu i smanjenje emisije štetnih plinova.

Tepeš Krunoslav iz Gradskog ureda za prostorno planiranje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Grada Zagreba, govorio je o razvoju biciklističkog prometa na području Grada Zagreba i preduvjetima za kvalitetan biciklistički promet, a Vuger Matija iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba, predstavio je iskustva Grada Zagreba u sklopu projekta Presto kojim se promiče svakodnevno korištenje bicikala kao način prijevoza u gradovima, s osvrtom na planirane, provedene i buduće mjere, kao i korištenje „pedeleka“ odnosno bicikla koji ima električni motor za lakše pedaliranje.

Helena Hećimović iz Grada Koprivnice istaknula je aktivnosti u sklopu „Europskog tjedna kretanja“ , te aktivnosti provedene od 2001.g. do danas, kao i način na koji su bicikli izmijenili Grad Koprivnicu.

Novak Damir iz Hrvatskog autokluba prisutnima je predstavio aktivnosti HAK koje se provode u cilju smanjenja stradavanja biciklista, te koje su opasnosti i rizici upravljanja biciklima.

Sudionici konferencije u trima osnovnim školama su učenicima drugih i petih razreda uručili reflektirajuće trake koje će im omogućiti sigurnije sudjelovanje u prometu.

Na konferenciji je prisustvovao predstavnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova, kao i policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke.