Na konferenciji za novinare predočeni pokazatelji stanja sigurnosti u 2015.

Photo PU_KK/Vijesti/2016/01/RedKonf_1_2.jpg

Foto: Ilustracija

Na redovnoj konferenciji za novinare, danas je, 27. siječnja, rukovodstvo Policijske uprave predočilo pokazatelje stanja sigurnosti na području naše županije tijekom 2015. godine.

Osnovne odrednice stanja kriminaliteta predočila je voditeljica Odsjeka za obradu kriminaliteta Romana Trstenjak. Nastavlja se višegodišnja pozitivna tendencija poboljšanja strukture zabilježenih kaznenih djela, što se ogleda u smanjenju učešća kaznenih djela općeg kriminaliteta (učešća u ukupnom broju kaznenih djela ispod 50 posto), i povećanog usmjerenja na otkrivanje pojavnih oblika kaznih djela složenog kriminaliteta i kaznenih djela na štetu djece i obitelji. Otkrivačka djelatnost tijekom prethodne godine iznosila je 82,8 posto, čime je Policijska uprava na nacionalnoj  razini među tri najuspješnije.

Voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Mirela Škvorc iznjela je pokazatelje stanje sigurnosti cestovnog prometa i javnog reda i mira. Unatoč visokoj razini preventivnih, edukativno – propagandnih i preventivno – represivnih aktivnosti, tijekom 2015. godine stanje sigurnosti cestovnog prometa na području Policijske uprave narušeno je povećanjem broja prometnih nesreća i stradavanjem osoba. Tijekom prošle godine smrtno je stradalo 13 sudionika prometnih nesreća (sedam smrtno stradalih u 2014. godini). Voditeljica je zahvalila medijima na suradnji i pozvala javnost da se obrati prometnoj policiji sa prijedlozima i sugestijama za usmjeravanje policije u represivnim i preventivnim aktivnostima.

Stanje javnog reda i mira karakterizira kontinuirani pad broja prekršaja, koji je nastavljen i tijekom 2015. godine.

I pokazatelji stanja nadzora državne granice upućuju na pozitivnu tendenciju unazad nekoliko godina, što je u svom izlaganju prikazao voditelj Službe za granicu Siniša Došenović. Mjesec rujan i listopad karakteriziraju i pokazatelji migracijske krize, kada je kroz područje policijske uprave prepraćeno gotovo 130.000 migranata, a tijekom provođenja sigurnosnih mjera i preprate do državne granice nisu zabilježeni sigurnosno nepovoljni događaji.