Mladi vozači - Budite odgovorni sudionici u prometu!

Photo PU_KK/Vijesti/2016/02/pol.auto.2.png

Jedan od značajnijih događaja u životu je držanje vlastite vozačke dozvole prvi put u ruci. Tom prilikom nitko ne razmišlja da biti vozač donosi i opasnosti u prometu na cestama, kako za osobu koja je prvi puta postala vozač, tako i za ostale sudionike u prometu.

Foto: Ilustracija 

Jedan od značajnijih događaja u životu je držanje vlastite vozačke dozvole prvi put u ruci. Tom prilikom nitko ne razmišlja da biti vozač donosi i opasnosti u prometu na cestama, kako za osobu koja je prvi puta postala vozač, tako i za ostale sudionike u prometu. Nažalost, svjedoci smo da velik broj mladih vozača stradava u prometu, bilo svojom krivicom, bilo krivicom drugih sudionika u prometu. 

Neiskustvo je jedan od problema mladih vozača, koji im onemogućava da u određenim situacijama reagiraju na pravilan način. Čak i kad se stekne određeno vozačko iskustvo mladi vozači željni su dokazivanja, kako sebi tako i okolini, posebice osobi koju se želi impresionirati. Vožnja sa prijateljima može biti zabavna pogotovo ako se radi o noćnim izlascima vikendom. Nakon noćnih izlazaka cijeli je organizam iscrpljen, pa su reakcije vozača znatno usporenije čime se direktno pridonosi neadekvatnom ponašanju u prometu. 

Istraživanja pokazuju da je veći rizik događanja prometne nesreće ukoliko mladi vozač vozi automobil u kojem se nalazi više suputnika njegovih godina, jer tom prilikom sve što se događa u automobilu (razgovor, poruke, smijeh) je zanimljivije od praćenja prometne situacije ispred i oko vozila. Pažnju mladih vozača prilikom vožnje odvlače i moderna čuda tehnike – pričanje na mobitel, slanje poruka, odabir CD-a ili radio postaje, popravljanje frizure i sl. 

Želja za dokazivanjem i prihvaćanjem u društvu kod mladih vozača je jača od poštivanja prometnih propisa, pa su nerijetki primjeri da mladi vozač stisne papučicu gasa i postigne vozilom brzinu koje se ne bi postidjeli niti vozači Formule 1 ili je pod tolikim utjecajem alkohola da jedva vidi kroz vjetrobransko staklo vozila. Nekim je vozačima zabavno ili misle da će ispasti cijenjeni u društvu, ako na društvenim mrežama objave snimke brze vožnje ili bijega policijskim službenicima.

Da li je zabavno ili cool na početku vozačke karijere biti obilježen kao mladi vozač koji je uzeo tuđi život ili nanio takove tjelesne ozljede da je zbog toga drugi sudionik u prometu ostao invalid do kraja života? Ili biti vijest u novinskim stupcima u crnoj kronici  „imao je vozačku tek nekoliko mjeseci, a sada ga više nema“? Sve je ovo daleko od biti cool ili zabavan. 

Prometne nesreće ne događaju se nekom drugom, već se mogu dogoditi bilo kojem sudioniku u prometu, a mladim vozačima češće zbog navedenih razloga. Mladi vozači u prometu trebaju obratiti pažnju na druge sudionike u prometu, posebice djecu, osobe s invaliditetom i starije osobe. Isto tako, nužno je obratiti pažnju na vozila koja se kreću oko vas, usporite ukoliko nailazite na kolonu vozila, te držite dovoljan razmak od vozila ispred sebe. 

Kad sjedate za upravljač vozila, nipošto ne upravljajte vozilom ukoliko ste pod utjecajem alkohola ili droga ili ste umorni. Prilikom izlazaka, u društvu odredite osobu koja neće konzumirati alkoholna pića i koja će biti zadužena za vožnju vozilom – tzv. dogovorni vozač. Čim sjednete u vozilo bilo kao vozač ili putnik, na pravilan način koristite sigurnosni pojas. Imajte na umu da sigurnosni pojas spašava život, da će vas isti zadržati u sjedalu i spriječiti da izletite iz vozila i zadobijete teže tjelesne ozljede. 

Nemojte zaboraviti pravila koja ste učili u auto školi. Pridržavajte se svih prometnih propisa i znakova, posebice onih o ograničenju brzine kretanja, pretjecanja, poštivanja prednosti prolaska, nekonzumaciji alkoholnih pića i parkiranja. 

Budite koncentrirani na vožnju jer vam brza reakcija može spasiti život. Ukoliko slušate glazbu ista neka ne bude preglasna jer nećete čuti zvuk sirene policije ili hitne pomoći. Ne telefonirajte tijekom vožnje i ne šaljite poruke mobitelom, radije vozilo zaustavite na pogodnom mjestu i obavite razgovor ili pošaljite poruku. Ukoliko se u vozilu nalaze prijatelji, ma koliko je zanimljiva priča, nikad ne skrećite pogled u unutrašnjost vozila, već gledajte ispred sebe i pratite prometnu situaciju. 

U uvjetima smanjene vidljivosti (noć, kiša, magla, snijeg) budite dodatno oprezni, po potrebi smanjite brzinu, te imajte na umu da zbog loše procjene može doći do gubitka kontrole nad vozilom. Ukoliko vam sati provedeni za volanom u auto-školi nisu bili dovoljni ili ste za volan sjeli protekom većeg vremenskog perioda, nije sramota potražiti stručnu pomoć instruktora u auto-školi i provesti dodatne sate vožnje. 

Kod događanja prometne nesreće ostanite na mjestu događaja, pružite pomoć ozlijeđenim sudionicima, razmijenite podatke s drugim sudionikom, te nazovite policiju na broj 192 ili Centar 112 ili hitnu pomoć na broj 194. Bijeg s mjesta prometne nesreće se ni u kojem slučaju ne isplati jer vozač bjegunac kad-tad bude otkriven i kažnjen. Budite tolerantni prema svim sudionicima u prometu i imajte na umu da cesta nije vaše vlasništvo. 

Apeliramo na roditelje mladih vozača da obrate pažnju na činjenicu da nakon stjecanja uvjeta za upravljanje i dobivanja vozačke dozvole, proces osposobljavanja vozača nije završen. Na mnoge situacije koje se događaju u prometu, mladi vozači nisu naučeni u auto-školi. Svojim prisustvom i savjetima skrenite im pažnju na neadekvatno i pravilno ponašanje, te ih usmjerite da budu bolji vozači i unaprijede svoj način vožnje. 

Mladi vozači – razmislite, pred vama je cijeli život. Svojim odgovornim ponašanjem u prometu sačuvajte svoj život i zdravlje, kao i život i zdravlje drugih sudionika u prometu. Posjedovati vozačku dozvolu ne znači isključivo imati privilegiju, jer svaka privilegija sa sobom nosi i određenu odgovornost. Budite odgovorni sudionici u prometu!