Zimski uvjeti na cestama

Photo PU_KK/Vijesti/2013/01/zima.300.gif

Foto: Pu koprivničko - križevačka  

U razdoblju od 13. do 18. siječnja, zabilježeno je 11 prometnih nesreća od čega jedna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena. Uzrok događanja šest prometnih nesreća bila je brzina neprimjerena uvjetima na kolniku (kolnici su bili prekriveni snijegom).

U istom razdoblju zbog kršenja zabrane prometovanja teretnih automobila s priključnim vozilima za vrijeme zimskih uvjeta na cestama iz prometa su bila isključena četiri teretna vozila s priključnim vozilima, a zbog rečenih prekršaja sankcionirani su vozači, pravne osobe koje su vlasnici teretnih vozila i odgovorne osobe u pravnim osobama. U istom razdoblju zbog sudjelovanja u prometu s osobnim automobilima koji nisu bili očišćeni od snijega sankcionirana su tri vozača.

Zbog vožnje pod utjecajem alkohola sankcionirano je bilo osam vozača, od čega su tri vozača bila smještena u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Dva vozača koja su u rečenom razdoblju prouzročila prometne nesreće bila su pod utjecajem alkohola.

Kako vremenske prognoze najavljuju nastavak snježnih oborina tijekom vikenda, a obzirom da će veći broj građana tijekom vikenda sudjelovati u proslavama  povodom blagdana Sv. Vinka, policijski službenici će na području Policijske uprave vršiti pojačani nadzor prometa pri čemu će posebnu pozornost posvetiti nadzoru korištenja propisane zimske opreme i vožnje pod utjecajem alkohola.

Ovim putem, ponovno podsjećamo sudionike u prometu da su nastupili zimski uvjeti na cestama, te da je za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjen promet motornim vozilima bez propisane zimske opreme i teretnim automobilima s priključnim vozilima.

Kako bi osigurali protočnost i sigurnost prometa, policijski službenici će iz daljnjeg prometovanja isključivati motorna vozila bez zimske opreme i teretne automobile s priključnim vozilima.

Vozače molimo da način vožnje prilagode uvjetima na cesti i vremenskim uvjetima odnosno da smanje brzinu kretanja vozila, povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu i da se prije svake radnje vozilom u prometu uvjere da istu mogu na siguran način izvesti.

Kako upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola povećava mogućnost događanja prometne nesreće, a obzirom na zimske uvjete na cestama, ne preporučamo upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića.