Odigrana predstava „Nasilje – za nasilje nema opravdanja“

Photo PU_KK/Vijesti/2012/10/Predstava1_300.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka

"Nasilje - za nasilje nema opravdanja" naziv je predstave koju je režirao poznati dramski umjetnik Zijah Sokolović. Jučer je, 24. listopada, odigrana u dvorani Domoljub u Koprivnici, u izvedbi  glumaca Ivane Krizmanić i Marka Makovičića.

Predstava je nastavak zajedničke preventivne kampanje MUP-a i UNDP-a za borbu protiv nasilja nad ženama, nasilja u obitelji, nasilja među mladima - "Živim život bez nasilja" . Predstava je dio THE/ARTO projekta, koji je prvi sustavni projekt edukacije djece kroz umjetnost u Hrvatskoj. Uz pomoć glumaca i glumačke umjetnosti, kroz formu kazališne predstave, djeca i mladi razvijaju komunikaciju, sigurnost i maštu, te uče o temama i događajima iz njihovog svakodnevnog života.

Pogledali su je učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola te ravnatelji osnovnih i srednjih škola, predstavnici državnih, županijskih i gradskih institucija i udruga - osobe kod kojih Policijska uprava uvijek nailazi na podršku u provedbi preventivnih aktivnosti, uključujući i aktivnosti iz kampanje „Živim život bez nasilja“.

Nadahnuti glumci su kroz niz malih i kratkih scena sa publikom analizirali svakodnevno nasilje, upoznali s mitovima nasilja i podučili prepoznavanju svih oblika nasilja - psihiloško, fizičko, seksualno i ekonomsko nasilje. Djeca i mladi naučili su da nitko ne zaslužuje biti zlostavljan, a život bez nasilja temeljno je pravo svake osobe.

Dakle, "Nasilje - za nasilje nema opravdanja".