Učestale prijevare i krađe osoba starije životne dobi

Photo PU_KK/Vijesti/novac02.jpg

Tijekom ožujka, kako na širem području države, tako i na području Policijske uprave koprivničko – križevačke, učestale su prijevare i krađe osoba starije životne dobi.

Foto: Ilustracija

Tijekom ožujka, kako na širem području države, tako i na području Policijske uprave koprivničko – križevačke, učestale su prijevare i krađe osoba starije životne dobi.

I jučer je, 16. ožujka, oko 16.15 sati u Novigradu Podravskom nepoznata ženska osoba prijevarom iz kuće uzela novac, oštetivši 80 – godišnju vlasnicu za nekoliko desetaka tisuća kuna. Prethodno je telefonom nazvala, predstavila se kao djelatnica pošte koja provjerava valjanost novca, zatražila da oštećena spremi novac koji posjeduje, te da će ga netko pokupiti i naknadno vratiti.

Sličan primjer zabilježen je 1. ožujka oko podneva u Doljancu, gdje je također nepoznata ženska osoba prijevarom iz kuće uzela novac, oštetivši 76 – godišnjeg vlasnika za nekoliko tisuća kuna. I ona ga je prethodno telefonom nazvala, predstavila se kao djelatnica banke, zatražila da prikupi sav novac koji posjeduje jer da je nevažeći i treba ga promijeniti, te da će ga netko od djelatnika banke pokupiti i naknadno im vratiti originalne novčanice.

Kazneno djelo krađe zabilježeno je 7. ožujka oko 8.30 u Bočkovcu, gdje su se nepoznata muška i ženska osoba lažno predstavile 72 – godišnjakinji kao medicinski djelatnici, ženska osoba je s električnim masažerom masirala oštećenu, dok je muška osoba iskoristila nepažnju oštećene i iz ormara otuđila novčanik s novcem i dokumentima. Vlasnica je oštećena za nekoliko tisuća kuna.


U cilju preveniranja ovakvih i sličnih prijevara i krađa pozivamo građane, osobito osobe starije životne, da budu oprezni kad im se javi nepoznata osoba:

  • Ne puštajte nepoznate osobe u svoj dom bez obzira kako se one predstavljaju (službene osobe, predstavnici raznih poduzeća,...). Provjerite tko je nepoznata osoba – tražite identifikacijske dokumente  i da se osoba predstavi. U stan pustite samo osobu za koju ste sigurni da je ona kojom se predstavlja i posjeduje dokumente. Sve službene osobe dužne su ih imati i dati vam ih na uvid.
  • Ne nasjedajte na „povoljnu prodaju skupih predmeta“ (medicinska pomagala, mobiteli, markirana roba, zlato, osiguranja, …),
  • Nemojte nikada davati svoje osobne podatke niti osobne dokumente, posebice  bankovne kartice niti novac,
  • Ako se Vama ili drugome nešto loše dogodi, ili ako uočite sumnjive osobe i vozila, nemojte šutjeti i prijavite policiji na broj 192. Zapamtite izgled osoba i vozila, zapišite podatke o vozilu i opis osoba,
  • Ukoliko i dogovorite sastanak s nekom nepoznatom osobom (razne prezentacije, prodaje) pozovite nekog od obitelji ili susjeda.