Oprezno u prometu!

Photo PU_KK/Vijesti/2012/12/palica pol..bmp

Predstoji nam noć u kojoj ćemo ispratiti Staru i dočekati Novu godinu. Velik broj građana će 2013. godinu dočekati u društvu obitelji i prijatelja na organiziranim proslavama, bilo u ugostiteljskim objektima ili u vlastitom aranžmanu.

Foto: Ilustracija

Predstoji nam noć u kojoj ćemo ispratiti Staru i dočekati Novu godinu. Velik broj građana će 2013. godinu dočekati u društvu obitelji i prijatelja na organiziranim proslavama, bilo u ugostiteljskim objektima ili u vlastitom aranžmanu.

Kako će pripreme za doček Nove godine biti u punom jeku, u gradovima Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu povremeno može doći do sporijeg odvijanja prometa. Najveće prometne gužve događati će se u blizini velikih trgovačkih centara.

Molimo građane za strpljenje u slučaju sporijeg odvijanja prometa, te ih molimo da ne vrše pretjecanja kolone vozila, kao i da ne pretječu vozila koja propuštaju pješake na obilježenim pješačkim prijelazima.

U cilju osiguranja optimalne protočnosti prometa policijski službenici će vršiti regulaciju prometa, te pozivamo sudionike u prometu da postupaju sukladno značenju znakova što ih policijski službenici daju prilikom fizičke regulacije prometa i sukladno naredbama što ih izdaju.

Kako bi se ove godine dogodio manji broj prometnih nesreća vozačima savjetujemo da prilagode brzinu kretanja svog vozila vremenskim uvjetima (magla, kiša, snijeg), stanju kolnika (mokar, klizav, prekriven snijegom i dr.), a posebice gustoći prometa odnosno da smanje brzinu kretanja svog vozila i da ujedno povećaju razmak između svog vozila i vozila ispred sebe.

Posebno pozivamo vozače da obrate pozornost na pješake, čiji broj će predstojećih dana biti znatno veći nego inače, te da poštuju pravo prvenstva pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima.
 
Pješake i vozače bicikala podsjećamo na obavezno korištenje obilježenih pješačkih prijelaza i nogostupa, odnosno na obavezno korištenje biciklističkih staza i traka. Naglašavamo obvezu pješaka i vozača da noću i u vrijeme smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim prslucima ili reflektirajućom biciklističkom odjećom, odnosno izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

Kako se na dočecima Nove godine konzumiraju veće količine alkoholnih pića, ovim putem ponovno upozoravamo na činjenicu da je najviša dopuštena količina alkohola u krvi 0,50 g/kg. Posebno ističemo kako za mlade vozače (vozači starosne dobi od 16. do 24. godine) vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola.

Preporučamo vozačima da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, odnosno savjetujemo da se u društvu koje će zajedno proslaviti dolazak Nove godine odredi jedna osoba koja će biti vozač, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu, i koja neće konzumirati alkoholna pića.  Ukoliko ne postoji mogućnost za određivanje „izabranog“ vozača, preporučujemo da koristite mogućnosti javnog prijevoza, taxi-službe ili da pozovete nekog drugog vozača koji nije konzumirao alkohol da vas preveze, ili da iskoristite mogućnost i prespavate na mjestu proslave (hotel, klijet i drugo).

Kako velik broj građana, prvenstveno mlađe životne dobi, često tijekom Novogodišnje noći prisustvuju dočeku Nove godine na nekoliko mjesta, upozoravamo ih da ne žure s jednog dočeka na drugi, da se uvijek nalaze u vozilu kojim upravlja osoba koju poznaju i za koju znaju kakve su joj vozačke sposobnosti, te da ne sjedaju u vozila kojima upravlja vozač koji je pod utjecajem alkohola.

Kako bi se osigurala optimalna sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu, policijski službenici će dosljedno primjenjivati sva zakonska sredstva spram vozača koji grubo prekoračuju dopuštene brzine kretanja, te koji pod utjecajem alkohola upravljaju vozilima.

Sretnu Novu godinu i sigurno sudjelovanje u prometu želi vam Policijska uprava koprivničko-križevačka.