Pojačane mjere nadzora prometa tijekom vikenda

Photo PU_KK/vijesti/2009/12/palica01.jpg

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 26. do 28. studenoga, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke provedene su pojačane aktivnosti u nadzoru cestovnog prometa. 

Ukupno je kontrolirano 206 vozača i vozila, a ukupno je poduzeto 111 represivnih mjera, po prekršajima: brzina – 18, alkohol – 16, tehnička neispravnost vozila – 8, oduzimanje prednosti prolaska – 8,   upravljanje za vrijeme zabrane – 4, nekorištenje sigurnosnog pojasa – 4, pretovar vozila – 4, nepropisno pretjecanje – 3, upravljanje prije stjecanja prava – 3 i dr.
 
Iz prometa su isključena 23 vozača i šest vozila. Privremeno je oduzeto 10 vozačkih dozvola. Utvrđena su tri prekršaja iz Zakona o obveznim osiguranjima u prometu.

Najveća koncentracija alkohola je utvrđena u subotu, 27. studenoga, u 15.30 sati kada je M.S. (1959) u Ulici Ivana Gundulića u Križevcima zatečen kako upravlja neregistriranim traktorom pod utjecajem alkohola od 1,97 g/kg. Vozač je zadržan do otrježnjenja, potom uhićen i doveden na Prekršajni sud u Križevcima,  gdje je kažnjen kaznom zatvora od 10 dana i novčanom kaznom od 700 kuna, nakon čega je sproveden u zatvor u Bjelovaru.

Najveća brzina izmjerena je u subotu, 27. studenoga, u 14 sati kada je I.Š. (1985) upravljao osobnim automobilom krećući se mjestom Vlaislav brzinom od 98 km/h, iako je maksimalna brzina kretanja vozila ograničena na 60 km/h.

Na području Policijske uprave u činjenju prekršaja zatečena su četiri recidivista. U posebnoj prostoriji za smještaj do otrježnjenja zadržano je devet osoba poradi postojanja opasnosti od nastavljanja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Zatečena su tri vozača u čijenju kaznenog djela iz članka 308. KZ-a.

Uhićene su četiri osobe. Protiv tri uhićene osobe provedeni su žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjene kaznama zatvora, novčanim kaznama te zaštitnim mjerama zabrane upravljanja vozilima B kategorije. Za jednu uhićenu osobu istražni sudac Županijskog suda u Koprivnici odredio je zadržavanje u trajanju od 48 sati. U zatvor u Bjelovaru prepraćene su tri osobe.

U vrijeme provođenja pojačanog nadzora prometa zabilježeno je osam prometnih nesreća, od čega tri nesreće s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama stradalo je šest osoba, od kojih su tri osobe teško ozlijeđene, dok sutri osobe lakše ozlijeđene.