Najava pojačanog nadzora vožnje pod utjecajem alkohola, vozača mopeda, motocikala i bicikala

Photo PU_KK/Vijesti/2012/05/prometni_policajac04.jpg

U dosadašnjem dijelu 2012. g. na području Policijske uprave koprivničko -križevačke došlo je do pogoršanja stanja sigurnosti cestovnog prometa vezano uz sudjelovanje vozača pod utjecajem alkohola u prometnim nesrećama, te je zabilježen i negativni trend stradavanja vozača mopeda, motocikala i bicikala.

 Foto: Ilustracija 

U dosadašnjem dijelu 2012. g. na području Policijske uprave koprivničko -križevačke došlo je do pogoršanja stanja sigurnosti cestovnog prometa vezano uz sudjelovanje vozača pod utjecajem alkohola u prometnim nesrećama, te je zabilježen i negativni trend stradavanja vozača mopeda, motocikala i bicikala. 

U prva četiri mjeseca 2012. godine na prometnicama Policijske uprave zabilježeno je 199 prometnih nesreća, od čega tri prometne nesreće s poginulim osobama, 67 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 129 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U nesrećama smrtno su stradale tri osobe, 13 osoba je teško, a 78 osoba lakše ozlijeđeno. 

U 72 prometne nesreće odnosno u 36 % nesreća sudionici su bili pod utjecajem alkohola, od čega u dvije prometne nesreće s poginulim osobama i 26 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. Od ukupnog broja stradalih sudionika 26 sudionika odnosno 25 % sudionika bilo je pod utjecajem alkohola. 

Upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola bio jeuzrok događanja 30 prometnih nesreća, što iznosi 15 % od ukupnog broja prometnih nesreća. U odnosu na isti vremenski period  2011. g. alkohol kao uzrok događanja prometnih ostao je na istoj razini (2011. – 30).

Dolaskom toplijeg vremena u prometu na cestama sudjeluje sve više  mopeda i motocikala  te se sukladno  time povećava broj prometnih nesreća u kojima sudjeluje navedena kategorija vozača.

U dosadašnjem dijelu 2012. g. vozači mopeda i motocikala sudjelovali su u osam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su četiri vozača mopeda lakše ozlijeđena, dok  je jedan vozač motocikla teže, a tri vozača i putnik na motociklu lakše su ozlijeđeni.

Apeliramo na vozače da ne sudjeluju u prometu tehnički neispravnim, neregistriranim i neosiguranim mopedima i motociklima, da poštuju prometne propise i znakove, te da obavezno koriste zaštitne motociklističke kacige  koje moraju udovoljavati određenim sigurnosnim zahtjevima odnosno imati homologacijsko odobrenje. Posebno ističemo opasnost koju donosi prekoračenje najviših dopuštenih brzina kretanja i nepropisnog pretjecanja odnosno na opasnosti koje nose velika prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, pretjecanja kolone vozila i pretjecanja na nepreglednim dijelovima ceste.

Tijekom 2012. g. vozači bicikala su sudjelovali u 11 prometnih nesreća od čega u dvije prometne nesreće s poginulim osobama i osam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama sudjelovalo je 12 biciklista od kojih su dva biciklista smrtno stradala, pet biciklista je teško, a tri biciklista su lakše ozlijeđena. 

Najčešće vrste ovih nesreća bile su nalet na biciklistu (5) i bočni sudar (3), a najčešće okolnosti bile su neprilagođena brzina kretanja osobnih vozila (4) i nepoštivanje prednosti prolaska (2). 

Kako bi se smanjio broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju vozači pod utjecajem alkohola kao i vozači mopeda, motocikala i bicikala, te broj osoba stradalih u tim nesrećama i time povećala razina sigurnosti prometa na cestama, od 16. svibnja (srijeda) do20. svibnja (nedjelja) 2012.g. na području Policijske uprave koprivničko - križevačke provesti će se pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola, vozača mopeda, motocikala i bicikala.

Policijski službenici u nadzoru prometa vršiti će pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača kako motornih vozila, tako i bicikala, a posebnu pozornost posvetiti će mladim vozačima koji ne smiju upravljati vozilima pod utjecajem alkohola. 

U sklopu pojačanog nadzora, policijski službenici sankcionirati će i sve ostale uočene prekršaje kojima se grubo narušava stanje sigurnosti.