Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Photo PU_KK/Vijesti/2013/10/kapa,palica.bmp

Tijekom vikenda, od 11. do 13. listopada na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe lakše ozlijeđene, te šest prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Foto: Ilustracija  

Tijekom vikenda, od 11. do 13. listopada na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe lakše ozlijeđene, te šest prometnih nesreća s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska (tri prometne nesreće), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (dvije prometne nesreće), nepropisno pretjecanje, nepropisno skretanje i nepropisno kretanje kolnikom. U prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola bila su dva vozača koji su prouzročili prometne nesreće s materijalom štetom.

Policijski službenici prilikom nadzora prometa sankcionirali su 161 prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a iz prometa su isključili 10 vozila i 34 vozača. Sankcioniran je 61 prekršaj vožnje brzinom većom od dozvoljene, 30 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, osam prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom, četiri prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane upravljanja motornim vozilom, dva prekršaja vožnje neregistriranim vozilom i drugi prekršaji.

U posebnu prostoriju policije do otrježnjenja bilo je smješteno 10 vozača. Uhićeno je bilo pet vozača, protiv kojih su provedeni žurni prekršajni postupci, u kojima su kažnjeni uvjetnim kaznama zatvora, novčanim kaznama i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u subotu, 12. listopada, u 5.05 sati u Ulici bana Josipa Jelačića u Križevcima, kada je 46 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,34 g/kg u organizmu. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju policije do otrježnjenja, nakon čega je uhićen. Protiv vozača je na Prekršajnom sudu u Križevcima proveden žurni prekršajni postupak u kojem je proglašen krivim i kažnjen novčanom kaznom od 5 500 kuna i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja vozilima B kategorije tri mjeseca.

Najveća izmjerena brzina kretanja zabilježena je u nedjelju, 13. listopada, u 11.30 sati u Koprivničkoj ulici u Glogovcu, kada je hrvatski državljanin upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 115 km/h,na dijelu ceste gdje je brzina kretanja vozila ograničena prometnim znakom na 60 km/h.

Sukladno Zakonu o obveznom osiguranju u prometu utvrđena su dva prekršaja upravljanja vozilom za koje nije sklopljena polica obveznog osiguranja, dok je sukladno Zakonu o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu utvrđeno 5 prekršaja. 

Dobro je podsjetiti

Podsjećamo vozače da su dužni postupati sukladno značenju prometnih znakova kojima se regulira pravo prvenstva prolaska kroz raskrižje, pri čemu posebno ističemo nužnost poštivanja prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“.