Zimski uvjeti na cestama

Photo PU_KK/Vijesti/2013/01/Zimski-uvjeti11.2.jpg

Foto: Pu koprivničko - križevačka  

Sukladno vremenskim prognozama, tijekom nedjelje, 13. siječnja, doći će do pogoršanja vremenskih uvjeta odnosno snježnih oborina, uslijed čega se očekuje nastup zimskih uvjeta na cestama. Nastup zimskih uvjeta na cestama podrazumijeva da je kolnik prekriven snijegom ili da je kolniku poledica.   

Kako se tijekom nastupa zimskih uvjeta na cestama bilježi velik broj prometnih nesreća, čiji uzročnici su neprilagođena brzina kretanja vozila uvjetima na kolniku i nekorištenje ili nepropisno korištenje zimske opreme, sve sudionike u prometu molimo da prilikom sudjelovanja u prometu budu oprezni, a na vozače motornih vozila da koriste propisanu zimsku opremu.  

Ponovno podsjećamo vozače osobnih automobila, kojih na prometnicama ima najviše, da zimska oprema za osobne automobile znači da se na vozilu nalazezimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnimza postavljanje na pogonske kotače.  Naglašavamo da su vozači su dužni lance za snijeg postaviti na kotače vozila ukoliko to zahtijeva stanje kolnika kako bi mogli sigurno sudjelovati u prometu. 

Vozačima savjetujemo da smanje brzinu kretanja vozila, povećaju razmak između vozila ispred sebe i razmak u odnosu na vozila koja pretječu ili obilaze, te u odnosu na vozače bicikala koje pretječu i pješake koje obilaze. Ne savjetujemo nagla kočenja i promjene smjera kretanja, kako ne bi dolazilo do zanošenja i slijetanja vozila s kolnika.

Vozače molimo da pravovremenim uključivanjem odgovarajućih pokazivača smjerova upozore ostale sudionike o svojoj namjeri promjene smjera kretanja, te da prilikom vožnje unazad uključe sva četiri pokazivača smjera. 

Ponovno upozoravamo da su vozači prije nego što započnu upravljati vozilima iste dužni očistiti od snijega i leda. 

Vozačima, prvenstveno osobnih automobila, pri čemu ističemo mlade vozače, savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju svojim vozilima u prometu. 

Pješake molimo da za svoje kretanje obavezno koriste nogostupe odnosno biciklističko-pješačke staze i da za vrijeme smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim materijalom ili izvorom svjetlosti. 

Vozače bicikala podsjećamo na obvezu korištenja biciklističkih staza i traka, te obavezno korištenje reflektirajućih prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće noću i u uvjetima smanjene vidljivosti. 

Kako tijekom nastupa zimskih uvjeta policijski službenici vrše fizičko upravljanje prometom, molimo sve sudionike da postupaju sukladno značenju znakova što ih policijski službenici daju prilikom regulacije. 

Kako bi se za vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama osigurala optimalna mogućnost prometa i maksimalna sigurnost svih sudionika u prometu, policijski službenici će vršiti pojačani nadzor korištenja zimske opreme, upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava, te brzine kretanja. Sva vozila koje neće biti opremljena odgovarajućom zimskom opremom, kao i vozači koji vozilima upravljaju pod utjecajem alkohola biti će isključeni iz daljnjeg prometovanja.