Križevci: Predavanje u sklopu projekta „Nisi sam“ u OŠ „Vladimir Nazor“

Photo PU_KK/Vijesti/2012/11/V.Nazor.kž.1.300.gif

 Foto: Pu koprivničko-križevačka 

Policijske službenice Ureda načelnika Policijske uprave održale su u srijedu, 14. studenog, predavanje u sklopu projekta „Nisi sam“ za učenike 5. d. razreda u OŠ „Vladimir Nazor“ u Križevcima. Na radionici je bilo 23 učenika uz nazočnost razrednice.             

U prvom dijelu radionice s učenicima se razgovaralo o vršnjačkom nasilju, vrstama istog, te o načinima sprječavanja, odnosno prekidanja istog. Kroz konkretne primjere iz policijske prakse, te primjerima nasilja u tiskovinama, upoznalo ih se s posljedicama vršnjačkog nasilja. Prikazani su im video uradci koji prikazuju tijek vršnjačkog nasilja i način prekidanja istog.

Nadalje, prezentirani su im primjeri o opasnostima na društvenim mrežama. Razgovaralo se o pojmu osobnih podataka, te nužnosti pravilnog ponašanja na svim društvenim mrežama.

Od 23 učenika, njih 19 ima svoj profil na najpopularnijoj društvenoj mreži „Facebook“, no gotovo nitko od njih nije pročitao pravila ponašanja - uvjete korištenja (ne znaju podesiti sigurnosne postavke, koriste „lažne“ godine za prijavu na stranicu).

Samo nekolicina učenika izjavljuje da su roditelji u potpunosti upoznati s načinom njihovog korištenja „Facebook“-a i da ih kontroliraju prilikom prihvaćanja prijateljstva -ostatak prihvaća „nepoznate virtualne prijatelje“ bez ikakve provjere.

Skrenuta im je pozornost na nužnost čestog mijenjanja lozinki, korištenje kompliciranijih lozinki i opasnost davanja lozinke bilo kome od svojih prijatelja ili poznanika.

Također su upoznati s činjenicom da bilo koji podatak, koji objave na svojem profilu (komentar, fotografija i slično), ostaje zauvijek pohranjen na serverima.