Jedna osoba dragovoljna predala oružje i streljivo, dvije osobe nisu pa su kazneno prijavljene

Photo PU_KK/Vijesti/2013/12/momt01.jpg

U subotu, 18. siječnja, jedna osoba je odlučila predati oružje i streljivo koje je nezakonito posjedovala, te je na taj način izbjegla moguće prekršajne i kaznene sankcije. Dvije osobe to nisu učinile pa su kazneno prijavljene.

Foto:Ilustracija 

U subotu, 18. siječnja, jedna osoba je odlučila predati oružje i streljivo koje je nezakonito posjedovala, te je na taj način izbjegla moguće prekršajne i kaznene sankcije. Dvije osobe to nisu učinile pa su kazneno prijavljene.  

Tako je osoba s koprivničkog područja dragovoljno predala lovački karabin ručne izrade i 90 komada streljiva. 

Nasuprot ovom pozitivnom primjeru, u petak je dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena sumnja da je 55 – godišnjak sa šireg đurđevačkog područja nedozvoljeno posjedovao osam detonatorskih kapisli, 4,4 kilograma eksploziva, 444 komada raznog streljiva  i šest nabojnika za automatsku pušku. 

Također, dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 30 – godišnjak sa šireg koprivničkog područja nedozvoljeno posjedovao malokalibarsku pušku i devet komada streljiva. Oružje i streljivo im je oduzeto. 

Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari protiv osumnjičenika je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Koprivnici.  

 

Dobro je podsjetiti

 Akcija „Manje oružja, manje tragedija“

Ova akcija omogućava građanima dobrovoljnu predaju zabranjenog i dozvoljenog oružja bez vremenskog ograničenja.   

Protiv građana koji prijave zabranjeno i dozvoljeno oružje nadležnom tijelu radi predaje neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.  

Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A - zabranjeno oružje:   

automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i sl.  

Građani koji dragovoljno žele predati oružje mogu nazvati broj policije 192. Nakon poziva na njihove kućne adrese uputit će se policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka koji će takvo oružje preuzeti te na taj način osigurati anonimnost građana i sigurnu predaju oružja.