Đurđevac: Edukativnim predavanjem učenicima obilježen Dan sigurnijeg interneta

Photo PU_KK/Vijesti/2015/02/Internet.4.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka

U utorak, 10. veljače, načelnik Policijske postaje Koprivnica i policijskih službenika za prevenciju Policijske uprave predavanjem je obilježen „Dan sigurnijeg Interneta 2015“, u sklopu aktivnosti „Nisi sam“ - spriječimo nasilje među i nad djecom i mladima.

Predavanje je održano za oko 130 učenika drugih razreda Srednje strukovne škole Đurđevac i sedam profesora/stručnih suradnika škole. 

Dan sigurnijeg Interneta obilježava se dugi niz godina, kako u svijetu tako i u Republici Hrvatskoj. Aktivnosti koje se poduzimaju povodom Dana sigurnijeg Interneta imaju za cilj podizanje svijesti o problematici sigurnosti djece na Internetu. 

Naglasak predavanja bio je na elektroničkom zlostavljanju koji je postao „popularan oblika nasilja među vršnjacima“ i uključuje bilo kakav oblik višestrukog slanja poruka putem Interneta ili mobitela. Cilj je povrijediti, uznemiriti ili na bilo koji drugi način oštetiti dijete, mladog ili odraslog čovjeka koji se ne može zaštititi od takvih postupaka.

Elektroničko zlostavljanje pojavljuje se u obliku tekstualnih poruka, video materijala, fotografija, poziva. Ovaj se tip zlostavljanja često provodi pod krinkom anonimnosti uz osjećaj da počinitelj prolazi nekažnjeno.

Na primjerima iz policijske prakse učenicima se nastojalo objasniti što sve obuhvaća elektroničko zlostavljanje: poticanje grupne mržnje, napadi na privatnost, uznemiravanje, uhođenje, vrijeđanje, seksualna zlostava.

Baziralo se na najpopularniju društvenu mrežu „Facebook“ i problem  nepoštivanja pravila ponašanja na mrežama, te nedostatno znanje glede zaštite osobnih podataka na istima.

Često se događa da nisu svjesni da svojim objavama i komentarima vezanim uz svoje vršnjake mogu grubo povrijediti nečiju privatnost, nečije osjećaje. 

Vrlo je važno znati zaštititi svoje osobne podatke: ne činiti javno dostupne iste i često mijenjati svoje lozinke i ne dijeliti ih međusobno.

Često se prihvaćanjem prijateljstva i komunikacijom s nepoznatim osobama izlažu riziku elektroničkog zlostavljanja: prijetnjama, ucjenama i seksualnom zlostavljanju od strane osoba koje se nalaze na društvenim mrežama samo s tim ciljem. 

Učenike se upozorilo na opasnosti koje prijete uslijed otvaranja „čudnih i primamljivih“ mail-ova i poveznica na stranice koje su im nepoznate, jer time izlažu računalo i sve osobne podatke na istome zloćudnim programima koji preuzimaju kontrolu nad računalom. 

Učenike se savjetovalo da: ne odgovaraju na nasilne, prijeteće ili sumnjive poruke i pozive, ukoliko prime poruke ili fotografije uznemirujućeg sadržaja da ih ne brišu jer one mogu poslužiti kao dokaz, obavijeste mobilne operatere i pružatelje internetskih usluga, prijave sumnjive sadržaje osobi u koju imaju povjerenja (roditelje, školu) i kontaktiraju policiju ukoliko se radi o prijetnji, uhođenju, dječjoj pornografiji i svakom drugom sadržaju koji ih uznemiruje, te poštuju pravila lijepog ponašanja kako u stvarnom životu, tako i na Internetu. 

Učenike se uputilo da se informiraju na slijedećim stranicama koje se bave sigurnošću na Internetu: www.sigurnijiinternet.hr, https://redbutton.mup.hr/, www.dislajkammrznju.hr, www.hrabritelefon.hr.