Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Photo PU_KK/Vijesti/2009/12/palica01.jpg

Policijski službenici su uočili i sankcionirali 171 prometni prekršaj, od čega 25 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 64 prekoračenja ograničenja brzine kretanja vozila.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 14. do 16. studenog, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježena je prometna nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba teško ozlijeđena, te četiri nesreće s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno mimoilaženje, nepropisna vožnja unazad i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti. Prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom i dvije nesreće s materijalnom štetom prouzročili su vozači pod utjecajem alkohola.

Policijski službenici su uočili i sankcionirali 171 prometni prekršaj, od čega 25 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 64 prekoračenja ograničenja brzine kretanja vozila.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržana su četiri vozača, dok su  dva vozača uhićena. Provedena su dva žurna prekršajna postupka u kojima su vozači kažnjeni novčanim kaznama, zaštitnim mjerama zabrane upravljanja vozilima B kategorije i uvjetnom kaznom zatvora.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u nedjelju, 16. studenoga, u 2.35 sati u Ulici Stjepana Radića u Reki, kada je 42 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,59 promila.

Najveća brzina zabilježena je u subotu, 15. studenoga, u 11.32 sati u Glogovcu, kada je vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 113 kilometara na sat, iako je na tom dijelu državne ceste brzina ograničena na 50 kilometara na sat.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Obzirom na nepovoljne vremenske uvjete, kišu i maglu, vozače motornih vozila molimo da prilagode brzinu kretanja svog vozila vremenskim uvjetima i stanju na cestama, da povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu kao i prilikom pretjecanja i obilaska ostalih sudionika u prometu, da na otvorenim dijelovima cesta ne „ulijeću u škare“, ne pretječu vozila  ispred prijevoja ili nepreglednih zavoja, te da prije svakog ulaska u zavoj smanje brzinu kretanja vozila. Ne preporučamo nagla kočenja i nagle promjene smjera kretanja, kako ne bi došlo do slijetanja vozila s kolnika.

Pješake i vozače bicikala molimo da za svoje skretanje koriste površine namijenjene pješacima odnosno vozačima bicikala, te da su vozači bicikala dodatno obilježeni korištenjem reflektirajuće biciklističke odjeće ili prsluka odnosno da pješaci  budu označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti kako bi bili što uočljiviji.

Na sve vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, jer upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola pridonosi većoj mogućnosti događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometu.