Rezultati akcije „Mir i dobro“

Photo PU_KK/Vijesti/2014/12/Mir.dobro.png

Foto: Ilustracija

"Mir i dobro" naziv je preventivne akcije koju Ministarstvo unutarnjih poslova RH već tradicionalno organizira kako bi božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru, a povećala se opća sigurnost građana te postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira.

U provedbi akcije „Mir i dobro“ Policijska uprava koprivničko – križevačka je u razdoblju od 27. prosinca 2015. godine do 8. siječnja 2016. na svom području provela niz aktivnosti preventivnog djelovanja u svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti građana.

U tom razdoblju policijski službenici su oduzeli osam komada oružja, dva komada eksplozivnih sredstava i 144 komada raznog streljiva. Utvrđena su tri prekršaja nezakonitog posjedovanja oružja za koje su prijavljene dvije osobe, te dva kaznena djela za koja su protiv dvije osobe podnesene kaznene prijave.

U odnosima s javnošću Policijska uprava je u najavi provedbe akcije naznačila aktivnosti koje će policija provoditi. Javnost je opetovano upoznata sa značajnijim zakonskim odredbama koje se odnose na prodaju i uporabu pirotehničkih i drugi eksplozivnih sredstava, te su građanima kontinuirano upućivani savjeti i pozivani su na oprez i razboritost tijekom korištenja i dopuštenih pirotehničkih sredstava.

Policijske postaje kontaktirale su tijela civilne vlasti, predstavnike župnih ureda i drugih institucija, te vlasnike ugostiteljskih objekata i inicirali suradnju i stvaranje klime odvraćanja od nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava, eksplozivnih sredstava i vatrenog oružja.

Obavljen je pregled 63 trgovine široke potrošnje, trgovina oružja i streljiva, tržnica, tvrtki i drugih prostora radi utvrđivanja načina prodaje pirotehničkih sredstava, gdje nisu utvrđene nepravilnosti.

U razdoblju provedbe akcije na području Policijske uprave koprivničko - križevačke korištenjem pirotehničkih sredstava ozlijeđeno je 12 osoba, od čega je pet osoba zadobilo teške tjelesne ozljede, a sedam osoba je lakše ozlijeđeno. Među ozlijeđenima su dva dječaka koji su teško (13 – godišnjak), odnosno lakše ozlijeđeni (10 – godišnjak).

Provedenim kriminalističkim istraživanjima utvrđene su dvije nedopuštene uporabe pirotehničkih sredstava II razreda u vrijeme kada je to zabranjeno, zbog čega će protiv dvije osobe biti podneseni optužni prijedlozi nadležnim prekršajnim sudovima, radi prekršaja iz članka 30. Zakona o eksplozivnim tvarima. O ozljeđivanjima je nadležnim državnim odvjetništvima podneseno pet izvješća.

 

Dobro je podsjetiti

Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II i III dopuštena je samo u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja, a zabranjena je njihova uporaba u zatvorenim prostorijama i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba.