Zdrav za 5: Aktivnost na značajnom krajobrazu Kalnik

Photo PU_KK/Vijesti/2013/05/Zz5_1.jpg

Foto: Pu koprivničko - križevačka

Danas, 3. svibnja, u vremenu od 9.30 do 12 sati na znajačnom krajobrazu Kalnik održana je aktivnost vezana uz provođenje Komponente II. Projekta „Zdrav za 5“.

Nakon okupljanja oko 80 učenika Osnovne škole „Grgur Karlovčana“ iz Đurđevca prisutnima su se obratili načelnik Općine Kalnik Božidar Kovačić, načelnik Policijske uprave Darko Rep, te predstavnik Koprivničko-križevačke županije Stjepan Behin, nakon čega se započelo s programom.

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije, Željka Kolar, vodila je obilazak POUČNE STAZE,  gdje su se učenici upoznali sa zaštićenim područjem Značajnog krajobraza Kalnik, svrhom njegove zaštite, temeljnim obilježjima i njegovim flornim i krajobraznim karakteristikama, poučnom stazom, te ostalim značajnim prirodnim obilježjima i elementima na kojima se temelji zaštita tog prirodno vrijednog područja.

Također su upoznati s povijesnom baštinom Kalnika od strane Turističke zajednice Općine Kalnik - prikaz geološke povijesti Kalnika kroz stijene, minerale i fosile, o povijesti utvrde Stari grad, Veliki Kalnik, te  legendom o šljivarima i crnoj kraljici.

Prilikom obilaska Poučne staze od strane Odsjeka za zaštitu okoliša i prirode  Koprivničko-križevačke županije, održana je akcija čišćenja i sakupljanja odbačenog otpada svih sudionika.

Interventna jedinica Policijske uprave prezentirala je zaštitnu opremu koju koriste prilikom osiguranja javnih okupljanja, balističku i alpinistička opremu. Prezentirana je vježba spuštanja niz alpinističku užad s alpinističkom opremom i premošćivanje pomoću alpinističke koloture. Također je odrađena vježba pronalaska opojne droge od strane vodiča službenog psa s psom za detekciju opojnih droga.

Učenicima se obratio policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu  s tematikom akcije „Manje oružja, manje tragedija“, odnosno upozorio ih na opasnosti koje još uvijek prijete zboga ilegalnog posjedovanja raznog oružja.

Policijska postaja Križevci prezentirala je opremu, te održala kraću edukaciju o ovisnostima u prometu.

Aktivnosti se nazočio gradonačelnik Grada Križevaca Branko Hrg, a partneri/sudionici su bili:

Koprivničko-križevačka županija:Uprava za zaštitu i spašavanje, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije, Odsjek za zaštitu okoliša i prirode Koprivničko-križevačke županije, Grad Križevci, Općina Kalnik sa Turističkom zajednicom, Osnovna škola „Grgur Karlovčan“ Đurđevac, Policijska uprava Koprivničko-križevačka: Ured načelnika, Interventna jedinica, Protueksplozijska zaštita, Policijska postaja Križevci.

Aktivnost je provedena s porukama: „NE drogi, NE alkoholu i NE igrama na sreću“ – ŽIVI ZDRAVO, BUDI ZDRAV JER ČIST OKOLIŠ JE ZDRAVA BUDUĆNOST.