Obilježen Dan ružičastih majica

Photo PU_KK/Vijesti/2017/02/ruzicaste.majce.4.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U srijedu, 22. veljače, u Osnovnoj školi „Grgura Karlovčana“ u Đurđevcu, policijski službenici Policijske uprave koprivničko – križevačke, održali su edukaciju za ukupno 150 učenika 5 i 6.  razreda u sklopu aktivnosti „Nisi sam“, tematike sprječavanja nasilja putem elektroničkih medija i vršnjačkog nasilja. Predavanja su održana povodom obilježavanja Dana ružičastih majica.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja koji se i ove godine, obilježio 22. veljače, tematskim danom i među predmetnim aktivnostima u svim razrednim odjelima škole.

Nakon edukacija, službenici su se nazočili zajedničkom programu obilježavanja Dana ružičastih majica u sportskoj dvorani škole, nazočno je bilo oko 600 učenika škole, te predstavnici Grada i drugih institucija. Kako bismo se podsjetili, spomenuti je dan program prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači.

Sama je ideja nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Uz podršku i na inicijativu kolega iz razreda i škole, na konstruktivan i inteligentan, nenasilan način riješeno je sustavno zlostavljanje i psihičko maltretiranje dječaka koji je bio posvećen podršci liječenja njegove teško bolesne majke. Kolege su nosili solidarno s dječakom ružičaste majice, te su same majice postale prepoznatljiv simbol inicijative i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.