Najava pojačanog nadzora prometa

Photo PU_KK/Vijesti/2012/08/prometni_policajac02.jpg

Kako bi se smanjilo stradavanje u prometu i smanjio broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju alkoholizirani vozači, vozači traktora i bicikala odnosno vozači koji ne poštuju ograničenja brzina kretanja, te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, od 19. do 24. rujna 2012. g. na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provoditi će se pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola, brzine kretanja vozila, vozača traktora i bicikala.

Foto: Ilustracija

Praćenjem stanja sigurnosti u cestovnom prometu na području Policijske uprave koprivničko -križevačko u dosadašnjem dijelu godine vidljivo je smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća i stradalih osoba. Udio prometnih nesreća do kojih je došlo uslijed vožnje pod utjecajem alkohola, nepropisne ili neprilagođene brzine te udio prometnih nesreća vozača bicikala i traktora i nadalje je velik.

U osam mjeseci ove godine zabilježeno je 460  prometnih nesreća, od čega šest nesreća s poginulim osobama,  183 nesreće s ozlijeđenim osobama i 271 nesreća  s materijalnom štetom. Stradalo je 248 osoba – šest osoba smrtno je stradalo, 46 je teže a 196 osoba lakše ozlijeđeno.

Od 1 018 sudionika prometnih nesreća 166 sudionika imalo je alkohol u organizmu (16 %, što je na razini prošlogodišnjeg razdoblja – 167). Pod utjecajem alkohola bio je 151 vozač.

Nesreće su prouzročila 142 vozača koja su bila pod utjecajem alkohola, od čega nesreću s poginulom osobom, 60 nesreća s ozlijeđenim osobama i 79 nesreća  s materijalnom štetom. U tim nesrećama stradale su 62 osobe, od čega je jedna osoba smrtno stradala, 10 osoba je teže a 51 lakše ozlijeđena.

Od 117 prometnih nesreća do kojih je došlo uslijed nepropisne i neprilagođene brzine, zabilježene su četiri prometne nesreće s poginulim osobama i 54 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U tim nesrećama ukupno je  stradalo 75 osoba, od kojih su četiri osobe smrtno stradale, 11 osoba je teže  a 60 lakše ozlijeđeno.

Vozači traktora sudjelovali su u 19 prometnih nesreća, od čega u pet nesreća s ozlijeđenim osobama. Prometne nesreće je prouzročilo 15 vozača traktora. U nesrećama su sudjelovala tri neregistrirana i neosigurana traktora. U ovim nesrećama jedan vozač i putnik na traktoru lakše su ozlijeđeni. Najčešće vrste prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači traktora bile su slijetanje vozila sa ceste, bočni sudar i sudar vozila prilikom vožnje u slijedu, a do nesreća je najčešće došlo uslijed nepropisnog skretanja, neprilagođene brzine, oduzimanja prednosti prolaska i nepropisne vožnje unazad.

Vozači bicikala sudjelovali su u 37 prometnih nesreća, od čega u dvije nesreće s poginulim osobama i 32 nesreće s ozlijeđenim osobama. Prometne nesreće je prouzročilo 18 vozača bicikala. U ovim nesrećama stradala su 33 vozača bicikla, od čega su dva vozača smrtno stradala, 11 vozača je teško a 20 lakše ozlijeđeno. Najčešće vrste prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači  bicikala bile su nalet na biciklistu, bočni sudar i sudar iz suprotnih smjerova, a okolnosti koje su najčešće dovele do nesreća bile su neprilagođena brzina, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje i nepropisno uključivanje u promet.

Kako bi se smanjilo stradavanje u prometu i smanjio broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju alkoholizirani vozači, vozači traktora i bicikala odnosno vozači koji ne poštuju ograničenja brzina kretanja, te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, od 19. do 24. rujna 2012. g. na području Policijske uprave koprivničko-križevačke provoditi će se pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola, brzine kretanja vozila, vozača traktora i bicikala.

Tijekom provođenja pojačanog nadzora prometa policijski službenici biti će posebno usmjereni na sprečavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, pri čemu će posebnu pozornost posvetiti mladim vozačima, te sankcioniranje utvrđenih prekoračenja ograničenja brzine kretanja vozila.

Obzirom da su u tijeku poljoprivredni radovi, kao i berbe vinograda, na prometnicama se očekuje dodatno povećanje broja traktora, te će se tijekom pojačanog nadzora naglasak staviti na nadzor tehničke ispravnosti, valjanost prometne dozvole i police obveznog osiguranja u prometu, prijevoz osoba, kao i posjedovanje odgovarajuće kategorije za upravljanje vozilom i upravljanje pod utjecajem alkohola.

Nastupom nepovoljnih vremenskih uvjeta na cestama (kiša, magla), povećana je ugroženost vozača bicikala na prometnicama, posebice zbog nekorištenja reflektirajućih prsluka odnosno reflektirajuće biciklističke odjeće, tehničke neispravnosti bicikala, vožnje pod utjecajem alkohola, nekorištenja postojećih biciklističkih staza i traka te nepropisnog kretanja kolnikom, a što potvrđuju i navedeni podaci o broju stradalih biciklista u prometnim nesrećama tijekom ove godine. Upravo zbog svega navedenog, policijski službenici će tijekom pojačanog nadzora prometa posebnu pozornost posvetiti prometovanja biciklista.

Osim opisanih prekršaja policijski službenici će sankcionirati i sva druga gruba kršenja prometnih propisa.