Rezultati pojačanih mjera nadzora prometa povodom "Martinja"

Photo PU_KK/Vijesti/2011/11/alkohol čaša.bmp

U razdoblju od 10. studenog od 12 sati do 14. studenog do 6 sati na području Policijske uprave proveden je pojačani nadzor prometa usmjerene prvenstveno na pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača i ostalih sudionika u prometu, a vezano uz narodni običaj „Martinja“.

Foto: Ilustracija

U razdoblju od 10. studenog od 12 sati  do 14. studenog do 6 sati na području Policijske uprave proveden je pojačani nadzor prometa usmjerene prvenstveno na pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača i ostalih sudionika u prometu, a vezano uz narodni običaj „Martinja“.      

Tijekom pojačanog nadzora prometa izvršena je kontrola 487 vozača. Za vrijeme pojačanog nadzora prometa ukupno su ostvarene 182 aktivnosti od čega 44 aktivnosti usmjerene na sankcioniranje vozača poradi upravljanja pod utjecajem alkohola. 

Alkohol, iznad dopuštenog, utvrđen je kod 33 vozača osobnih automobila, osam vozača bicikala, jednog vozača teretnog automobila i dva vozača ostalih vozila. 

Poradi vožnje pod utjecajem alkohola u posebnu prostoriju do otrježnjenja smješteno je bilo 10 osoba, a poradi počinjenih prekršaja uhićene su bile četiri osobe, od čega su protiv tri osobe provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su izrečene novčane kazne, kazne uvjetnog zatvora te zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije. 

Zatečena su tri počinitelja kaznenog djela Izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude iz članka 308. Kaznenog zakona. 

Najveća koncentracija alkoholautvrđena je u subotu 12. studenoga u 16.02 sati u Ulici Vinica u Koprivnici kada je hrvatski državljanin A.V. (1983) upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,98 g/kg alkohola. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do otriježnjenja. 

Tijekom provođenja pojačanih mjera vezano uz Martinje zabilježeno je ukupno pet prometnih nesreća od čega jedna nesreća s povrijeđenom osobom u kojoj je vozač zadobio lake tjelesne ozljede, te je bio pod utjecajem alkohola od 1,62 g/kg.