Rezultati akcije nadzora vožnje pod utjecajem alkohola

Photo PU_KK/Vijesti/2010/11/policajac01.jpg

Tijekom noći 27./28. listopada, od 20 do 6 sati, u suradnji s Policijskom upravom međimurskom, varaždinskom i virovitičko-podravskom, provedena je preventivno-represivna akcija „Nadzora vožnje pod utjecajem alkohola“.

Foto: Ilsutracija

Tijekom noći 27./28. listopada, od 20 do 6 sati, u suradnji s Policijskom upravom međimurskom, varaždinskom i virovitičko-podravskom, provedena je preventivno-represivna akcija „Nadzora vožnje pod utjecajem alkohola“.

Utvrđen je 21 prekršaj, od čega devet prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola (jedan prekršaj s koncentracijom alkohola od 0,51 do 1,00 g/kg, dva od 1,01 do 1,50 g/kg i šest prekršaja s koncentracijama iznad 1,50 g/kg).

Od 133 kontrolirana vozača tijekom akcije kontrolirane su 24 žene, kod kojih nisu utvrđeni prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Šestorici vozača bio je određen smještaj u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Uhićena su tri vozača, a protiv njih su provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni kaznama zatvora, novčanim kaznama, te zabranama upravljanja vozilima B kategorije. Nakon prekršajnog postupka dva vozača predana  su u zatvor u Bjelovaru. Među šestoricom vozača bila su tri mlada vozača.

U činjenju prekršaja u povratu zatečena su tri vozača.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u nedjelju, 28. listopada, u 4 sata u Ulici Ivana Lepušića u Križevcima, kada je 41  - godišnji vozač upravljao automobilom unatoč zabrani upravljanja vozilima B kategorije, pod utjecajem alkohola od 2,26 g/kg. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega je uhićen i doveden na Prekršajni sud u Križevcima. Kažnjen je  kaznom zatvora od 20 dana i zabranom upravljanja vozilima B kategorije devet mjeseci, te je predan u zatvor u Bjelovaru. Protiv njega je podnesena i kaznene prijava zbog počinjenja  kaznenog djela „Izigravanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“ iz članka 308. Kaznenog zakona.

Tijekom akcije nisu zabilježene prometne nesreće u kojima bi sudionici bili pod utjecajem alkohola.