Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Photo PU_KK/Vijesti/2009/12/palica01.jpg

Tijekom vikenda, od 13. do 15. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je nadzor cestovnog prometa u cilju detektiranja najtežih prometnih prekršaja.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 13. do 15. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je nadzor cestovnog prometa u cilju detektiranja najtežih prometnih prekršaja.

U tom razdoblju zabilježene su četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i pet s materijalnom štetom. Ozlijeđeno je sedam osoba – dvije osobe su teško a pet je osoba lakše ozlijeđeno.

Do prometnih nesreća došlo je uslijed neprimjerene brzine, vožnje pod utjecajem alkohola, vožnje na nedovoljnoj udaljenosti prilikom mimoilaženja te zbog nepropisnog pretjecanja i obilaženja.

Policijski službenici bili su usmjereni na nadzor alkoholiziranosti vozača, nadzor brzine kretanja vozila, vožnju neregistriranim, tehnički neispravnim, neosiguranim i vozilima kojima je istekao rok važenja tehničkog pregleda i prometne dozvole, nadzor nepropisnog pretjecanja, upravljanja prije stjecanja prava i za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja, nadzor prometovanja mopeda, motocikala i bicikala te kretanje pješaka.

Utvrđeno je 77 prometnih prekršaja, od čega 14 vožnji pod utjecajem alkohola, 27 prekoračenja ograničenja brzina kretanja, sedam nekorištenja sigurnosnog pojasa, tri pretovara, tri tehničke neispravnosti vozila, tri upravljanja neregistriranim vozilima, dva oduzimanja prednosti prolaska, dva upravljanja prije stjecanja prava, dva nekorištenja zaštitne kacige, upravljanje vozilom za vrijeme zabrane, nepropisno korištenje dječje auto sjedalice i dr.

Iz prometa je isključeno osam vozila i 20 vozača, a utvrđen je i jedan prekršaj iz Zakona o obveznim osiguranjima u prometu i tri prekršaja iz Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u subotu, 14. srpnja, u 17.03 sati u Ulici Tina Ujevića u Đurđevcu, kada je 59 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,53 g/kg. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveće prekoračenje brzine zabilježeno je u subotu, 13. srpnja, u 9.10 sati u Velikoj Mučni, kada je vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 111 km/h, na dijelu ceste gdje je brzina ograničena na 50 km/h.

U posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržano je pet osoba a jedna osoba je  uhićena. Protiv jednog vozača proveden je žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen kaznom zatvora, novčanom kaznom i zabranom upravljanja vozilima B kategorije. Nakon završenog žurnog prekršajnog postupka vozač je predan u zatvor u Bjelovaru.

U petak, 13. srpnja, od 9 do 13 sati na području Policijske uprave proveden je pojačani nadzor prometa na državnim cestama broj 2 i 41. Izvršen je nadzor 52 vozača i vozila, od čega 45 osobnih, šest teretnih automobila i jednog autobusa.

Tijekom pojačanog nadzora prometa sankcionirano je 29 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama – 19 prekoračenja brzine kretanja, tri pretovara, tri nekorištenja sigurnosnog pojasa, dva oduzimanja prednosti prolaska drugom vozilu, upravljanje neregistriranim vozilom  te tri prekršaja iz Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu (neposjedovanje tahografskih listića).

Tijekom pojačanog nadzora nisu zabilježene prometne nesreće.