Od nedjelje prestanak obveze vožnje s upaljenim svjetlima danju

Photo PU_KK/Vijesti/2014/03/pu kc-kz prom.pol..JPG

U nedjelju, 30. ožujka, započeti će ljetno računanje vremena, a samim time i prestaje obveza vozača motornih vozila, osim vozača mopeda i motocikala, da za vrijeme vožnje danju na vozilima imaju upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Foto: Ilustracija 

U nedjelju, 30. ožujka, započeti će ljetno računanje vremena, a samim time  i prestaje obveza vozača motornih vozila, osim vozača mopeda i motocikala, da za vrijeme vožnje danju na vozilima imaju upaljena dnevna ili kratka svjetla. 

Vozači mopeda i motocikala moraju tijekom cijele godine (i za vrijeme ljetnog i za vrijeme zimskog računanja vremena) imati na mopedima i motociklima upaljena dnevna ili kratka svjetla. Za vozača mopeda i motocikla koji danju u prometu sudjeluje bez upaljenog kratkog svjetla predviđena je novčana kazna od 300 kuna. 

Prilikom sudjelovanja u prometu noću i u slučaju smanjenje vidljivosti (magla, kiša i dr.), svi vozači motornih vozila  i vozači bicikala na vozilima moraju upaliti svjetla. Ukoliko noću i u uvjetima smanjene vidljivosti upravljaju vozilima na kojima nisu upaljena svjetla, vozači motornih vozila će se kazniti s novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna, a vozači bicikala novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna.