Zimski uvjeti na cesti - oprezno u prometu

Photo PU_KK/Vijesti/2014/01/Zima.ilustracija.2.jpg

Foto: Pu koprivničko - križevačka 

Kako se za vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama, koji se očekuju danas i slijedećih nekoliko dana, ne bi događale prometne nesreće i stradavanje osoba u prometu, ponovno podsjećamo sve sudionike u prometu da za vrijeme zimskih uvjeta na cestama budu iznimno oprezni. 

Vozače motornih vozila podsjećamo da trebaju prilagoditi brzinu kretanja postojećem stanju kolnika (kolnik prekriven snijegom, ledom, mokar i klizav kolnik i dr), odnosno da smanje brzinu kretanja svojih vozila. 

Vozačima savjetujemo da povećaju razmak u odnosu na vozilo ispred sebe, izbjegavaju pretjecanja vozila ispred sebe te da svaku promjenu pravca kretanja najave pravovremenim  uključivanjem pokazivača smjerova. Također, prilikom vožnje unatrag potrebno je uključiti sva četiri pokazivača smjera.  

Podsjećamo i na obavezno čišćenje snijega i leda s vozila prije početka vožnje, te korištenje zimske opreme. Policijski službenici će tijekom nastupa zimskih uvjeta na cestama vršiti nadzor korištenja zimske opreme, te da li je vozilo očišćeno od snijega i leda. Vozila bez zimske opreme i neočišćena vozila isključivati će se iz prometa.   

Ističemo da vozila službi za održavanje prometnica kada vrše radove na osiguranju prohodnosti cesta (ralice prvenstveno) ne treba pretjecati.  

Pješacima ovim putem skrećemo pozornost na korištenje nogostupa, odnosno na dijelovima cesta na kojima nema nogostupa na kretanje uz lijevi rub kolnika. Cestu treba prelaziti na obilježenim pješačkim prijelazima, a ukoliko ih nema na osvijetljenim dijelovima ceste, nakon provjere da se ista može sa sigurnošću prijeći. Ne savjetujemo izlazak na kolnik između parkiranih vozila.  

Apeliramo na vozače bicikala da se u vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama istima ne sudjeluju u prometu, jer snijeg na kolniku pridonosi velikoj nestabilnosti bicikla i uvelike povećava mogućnost pada s istoga i ozljeđivanje vozača.  

Na vlasnike motornih vozila apeliramo da vozila ne parkiraju, odnosno ostavljaju na kolniku ukoliko za to nema potrebe, kako bi službe nadležne za održavanje prometnica mogle nesmetano vršiti obilaske prometnica i osiguravati prohodnost. 

Ističemo da je za vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama zabranjen promet teretnim vozilima s priključnim vozilima, te molimo tvrtke i fizičke osobe - obrtnike koji se bave prijevozom roba da za vrijeme zimskih uvjeta na cestama ne prometuju ovim vozilima kako ne bi dolazilo do zastoja u odvijanju prometa na cestama. Također, savjetujemo im da prije početka prijevoza provjere da li su na cestama kojima će se kretati njihova vozila, proglašeni zimski uvjeti i zabranjen promet teretnih vozila i u skladu s time ne upućuju vozila na one prometnice na kojima je zabranjen promet teretnih vozila.