Oprezno u prometu tijekom novogodišnje noći

Photo PU_KK/Vijesti/2014/12/pol.auto.2.png

Predstoji nam noć u kojoj ćemo ispratiti Staru i dočekati Novu godinu. Velik broj građana će 2015. godinu dočekati u društvu obitelji i prijatelja na organiziranim proslavama, bilo u ugostiteljskim objektima ili u vlastitom aranžmanu.   

Foto: Ilustracija 

Predstoji nam  noć u kojoj ćemo ispratiti Staru i dočekati Novu godinu. Velik broj građana će 2015. godinu dočekati u društvu obitelji i prijatelja na organiziranim proslavama, bilo u ugostiteljskim objektima ili u vlastitom aranžmanu. 

Kako se na dočecima Nove godine konzumiraju veće količine alkoholnih pića, ovim putem ponovno upozoravamo na činjenicu da je najviša dopuštena količina alkohola u krvi 0,50 g/kg. 

Posebno ističemo kako mladi vozači (vozači starosne dobi do 24 godina) ne smiju upravljati vozilom na cesti ako u organizmu imaju alkohola odnosno da je za njih dopuštena količina alkohola u krvi od 0,00 g/kg. 

Kako upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća. U cilju izbjegavanja stradavanja osoba u prometnim nesrećama koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola, svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima već da osobu za koju znaju da posjeduje valjanu vozačku dozvolu i koja nije konzumirala alkohol zamole da upravlja vozilom odnosno da koriste mogućnosti javnog prijevoza ili taxi-službe. 

Kako velik broj građana, prvenstveno mlađe životne dobi, često tijekom Novogodišnje noći prisustvuju dočeku Nove godine na nekoliko mjesta, upozoravamo ih da ne žure s jednog dočeka na drugi, te da se uvijek nalaze u vozilu kojim upravlja osoba koju poznaju i za koju znaju kakve su joj vozačke sposobnosti, te da ne sjedaju u vozila kojima upravlja vozač koji je pod utjecajem alkohola.

 Na sve vozače apeliramo da poštuju ograničenja brzine kretanja i da svoju vožnju prilagode osobinama i stanju kolnika (zavoj, uzbrdica, nizbrdica, nadvožnjak, mokar kolnik, kolnik prekriven snijegom i ledom). Ističemo i na nužnost korištenje zimske opreme u slučaju nastupa zimskih uvjeta na cestama.  

Ovim putem, apeliramo i na pješake da se kreću nogostupima i pješačko-biciklističkim stazama, a ukoliko njih nema da se kreću lijevom stranom ceste kako bi na vrijeme uočili motorno vozilo i po potrebi se maknuli s kolnika. Također ih molimo da budu označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti kako bi bili što uočljiviji. 

Bicikliste upozoravamo na obavezno korištenje pješačko-biciklističkih staza, na obavezno korištenje svjetala i reflektirajuće biciklističke odjeće odnosno prsluka noću. 

Sretnu Novu godinu i sigurno sudjelovanje u prometu želi Vam Policijska uprava koprivničko-križevačka.