Rezultati pojačanih mjera nadzora prometa

Photo PU_KK/Vijesti/2011/cobre01.jpg

U vremenskom razdoblju od 12. do 18. rujna, na području PU koprivničko-križevačke proveden je pojačani nadzorkorištenja sigurnosnog pojasa i mobitela, dok je tijekom 17./18. rujna, u vremenu od 23 do 7 sati na području Policijske postaje Križevci proveden pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača.

 Foto: Ilustracija 

U vremenskom razdoblju od 12. do 18. rujna, na području PU koprivničko-križevačke proveden je pojačani nadzorkorištenja sigurnosnog pojasa i mobitela, dok je tijekom 17./18. rujna, u vremenu od 23 do 7 sati na području Policijske postaje Križevci proveden pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača.   

Policijski službenici kontrolirali su 827 vozača i vozila te je ukupno  ostvareno 486 represivnih mjera, od čega je poradi nekorištenja sigurnosnog pojasa sankcionirano 106 vozača i sedam putnika, dok je zbog korištenja mobitela tijekom vožnje sankcionirano 39 vozača. 

Tijekom akcije izvršen je nadzor 27 vozila u kojima se prevoze djeca, pri čemu je utvrđeno pet prekršaja prijevoza djece koja nisu bila pravilno smještena u auto sjedalici i vezana sigurnosnim pojasom. 

Osim nadzora korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela policijski službenici su utvrđivali i druge prekršaje, te su tom prilikom utvrdili prekršaje: 77 prekršaja odnosilo se na prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 43 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 18 prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom, 17 prekršaja odnosilo se na upravljanja vozilima kojima je isteklo važenje prometne dozvole, 16 prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, 12 prekršaja nepoštivanja prednosti prolaska, 11 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilima, 10 prekršaja upravljanja prije stjecanja prava, osam prekršaja nepropisnog pretjecanja  i osam prekršaja nekorištenja zaštitne kacige. 

Tijekom provedbe pojačanih aktivnosti u nadzoru prometa u posebnu prostoriju za smještaj do prestanka djelovanja opojnog sredstva smještena su bila 23 vozača. 

Iz prometa je isključeno ukupno 59 vozača i 29 vozila, dok je privremeno oduzeto 26 vozačkih dozvola. Ostvareno je 16 aktivnosti sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu i četiri aktivnosti sukladno Zakonu o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu.

Najveća koncentracija alkoholaizmjerena je u četvrtak, 15. rujna u 18.45 sati u Koprivnici u Ulici Ivana Sabolića, u prometnoj nesreći koju je skrivio  hrvatski državljanin (1961.), upravljajući tehnički neispravnim osobnim automobilom Opel kojemu je istaklo važenje prometne dozvole, pod utjecajem alkohola od 3,16 g/kg. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do otrježnjenja, nakon čega je uhićen i doveden nadležnom Prekršajnom sudu, gdje je kažnjen novčanom kaznom od 7 200 kuna i zabranom upravljanja vozilima B kategorije pet mjeseci. Vozač je koristio sigurnosni pojas. 

Poradi počinjenih prekršaja uhićeno je bilo 14 vozača, te su protiv 11 uhićenih vozača  provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su isti kažnjeni s kaznama zatvora, kaznama uvjetnog zatvora, novčanim kaznama i zabranama upravljanja vozilima B  kategorije. 

Na području Policijske uprave u činjenju prekršaja u povratu zatečena su tri vozača. 

U vrijeme pojačanog nadzora prometa, dogodilo se 20 prometnih nesreća od čega pet s ozlijeđenim osobama u kojima nesrećama  je pet osoba zadobilo lake tjelesne ozljede.