Održana redovna konferencija za novinare

Photo PU_KK/Vijesti/2015/01/RedKonf29.1._2.jpg

Foto: Ilustracija

Na redovnoj konferenciji za novinare, danas je, 29. siječnja, rukovodstvo Policijske uprave predočilo pokazatelje stanja sigurnosti na području naše županije tijekom 2014. godine.

Osnovne odrednice stanja kriminaliteta iznio je voditelj Službe kriminalističke policije Romano Vaupotić. Nastavlja se višegodišnja pozitivna tendencija poboljšanja strukture zabilježenih kaznenih djela, što se ogleda u smanjenju učešća kaznenih djela općeg kriminaliteta (pad učešća u ukupnom broju kaznenih djela ispod 50 posto), i povećanog usmjerenja na otkrivanje pojavnih oblika kaznih djela složenog kriminaliteta i kaznenih djela na štetu djece i obitelji. Otkrivačka djelatnost tijekom prethodne godine iznosila je 77 posto, čime je Policijska uprava na nacionalnoj  razini među pet najuspješnijih.  Prisutni su novi pojavni oblici kaznenih djela, primjerice Nedozvoljena uporaba osobnih podataka, gdje je policija poduzela potrebne operativno-kriminalističke i preventivne mjere.

Voditelj Službe policije iznio je pokazatelje stanje sigurnosti cestovnog prometa i javnog reda i mira. Uz visoku razinu preventivnih, edukativno – propagandnih i preventivno – represivnih aktivnosti, ostvareni su sigurnosni pokazatelji u skladu s ciljevima Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama. Tijekom 2014. godine stanje sigurnosti cestovnog prometa na području Policijske uprave znatno je povoljnije i očituje se u smanjenju broja prometnih nesreća i smanjenju broja nastradalih osoba, uz kretanje broja smrtno stradalih unutar zacrtanih ciljeva Nacionalnog programa. Stanje javnog reda i mira karakterizira kontinuirani pad broja prekršaja, a tijekom 2014. godine zabilježen je pad kroz većinu pojavnih oblika prekršaja, odnosno broja prekršaja s obilježjem nasilja (drska ponašanja, tučnjava i svađa i vika).

I pokazatelji stanja nadzora državne granice upućuju na pozitivnu tendenciju unazad nekoliko godina, što je u svom izlaganju prikazao voditelj Službe za granicu Siniša Došenović.  

Na kraju je načelnik Policijske uprave izrazio zadovoljstvo činjenicom da stanje sigurnosti u svim oblastima na području naše Županije karakterizira jedan višegodišnji kontinuitet pozitivnih rezultata i pokazateljima koje su predočili njegovi najbliži suradnici. Zahvalio je na suradnji javnosti, medijima i institucijama i naglasio temeljne odrednice djelovanja policije tijekom ove godine. Naglašeno je da u narednom razdoblju želimo nadalje razvijati model rada policije u zajednici i nadalje jačati suradnju sa širom društvenom zajednicom.