Najava pojačanog nadzora alkoholiziranosti i mladih vozača

Photo PU_KK/Vijesti/2009/06/Alkometar200.jpg

Kako bi se smanjio broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju vozači pod utjecajem alkohola kao i mladi vozači, te broj osoba stradalih u tim nesrećama i time povećala razina sigurnosti prometa na cestama, od 6. (utorak) do 9. ožujka (petak) na području Policijske uprave provesti će se pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola i mladih vozača.

Foto: Ilustracija

Tijekom veljače ove godine na području Policijske uprave zabilježeno je 48 prometnih nesreća, od čega prometna nesreća s poginulom osobom i 12 nesreća s ozlijeđenim osobama. Vozači pod utjecajem alkohola sudjelovali su u 15 nesreća (36 % nesreća), od čega u prometnoj nesreći s poginulom osobom i u tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama.

U prometnim nesrećama u kojima su sudjelovali vozači pod utjecajem alkohola  stradale su četiri osobe, od kojih je jedna osoba smrtno stradala, jedna je  teško a dvije osobe su lakše ozlijeđene.

Od 113 sudionika njih 15 je imalo alkohol u organizmu (13 %). U odnosu na isti mjesec prošle godine vidljivo je smanjenje broja sudionika pod utjecajem alkohola za pet sudionika ili 25 % (2011. – 20).

Pod utjecajem alkohola bilo je 14 vozača, od čega 12 vozača osobnih automobila i dva vozača bicikla. U odnosu na veljaču 2011. godine broj alkoholiziranih vozača smanjen je za pet vozača ili 26 % (2011. – 19).

Prometne nesreće prouzročilo je 13 vozača kod kojih je utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, što čini 12 % ukupnog broja sudionika ili 18 % ukupnog broja vozača, odnosno 29 % vozača koji su prouzročili prometne nesreće.

Uzrok događanja sedam prometnih nesreća bilo je upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola (15 %). U odnosu na veljaču 2011. godine zabilježeno je smanjenje broja  prometnih nesreća u kojima je uzrok bio alkohol za 12 % (2011. – 8).

Tijekom veljače policijski službenici su utvrdili 867 prometnih prekršaja, od čega 83 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola. Najviše prekršaja je sankcionirano za vožnju iznad 1.5 g/kg alkohola u organizmu (36 prekršaja).

Istovremeno, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke nastavljen je trend velikog udjela prometnih nesreća koje su prouzročili mladi vozači.

Tijekom veljače mladi vozači su prouzročili devet prometnih nesreća s materijalnom štetom, što je 19 % od ukupnog broja. Pod utjecajem alkohola bila su tri mlada vozača, što iznosi 33 % mladih vozača koji su skrivili prometne nesreće ili 23 % vozača koji su pod utjecajem alkohola skrivili prometne nesreće.

U prometnim nesrećama jedan mladi vozač je lakše ozlijeđen. Najčešće vrste nesreća koje su prouzročili mladi vozači bile su slijetanje vozila s ceste i čelni sudari vozila a najčešći uzroci bili su vožnja neprilagođenom brzinom i oduzimanje prednosti prolaska.

Tijekom veljače radi vožnje pod utjecajem alkohola do 0,50 g/kg sankcionirana su dva mlada vozača, dok su radi upravljanja osobnim automobilima čija snaga motora prelazi 80 kW  sankcionirana tri mlada vozača.

Kako bi se smanjio broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju vozači pod utjecajem alkohola kao i mladi vozači, te broj osoba stradalih u tim nesrećama i time povećala razina sigurnosti prometa na cestama, od 6. (utorak) do 9. ožujka (petak) na području Policijske uprave provesti će se pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola i mladih vozača.

Policijski službenici u nadzoru prometa vršiti će pojačani nadzor vozača motornih vozila i bicikala, a posebnu pozornost posvetiti će mladim vozačima koji ne smiju upravljati vozilima pod utjecajem alkohola.

U sklopu pojačanog nadzora, policijski službenici sankcionirati će i sve ostale uočene prekršaje kojima se grubo narušava sigurnost cestovnog prometa.