Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Photo PU_KK/Vijesti/2009/12/palica01.jpg

Utvrđeno je 85 prometnih prekršaja, od čega 14 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 16 prekoračenja ograničenja brzina kretanja vozila.   

Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda, od 13. do 15. lipnja, na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je pet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, te dvije nesreće s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama dvije osobe su teško ozlijeđene, a osam osoba je lakše ozlijeđeno. Događanju prometnih nesreća najviše je doprinijela neprilagođena brzina kretanja vozila, koja je zabilježena u pet nesreća, te oduzimanje prednosti prolaska,  nepropisno pretjecanje, nepropisno skretanje i nepropisno kretanje kolnikom. Jedan mladi vozač koji je prouzročio prometnu  nesreću s ozlijeđenim osobama bio je pod utjecajem alkohola. 

Utvrđeno je 85 prometnih prekršaja, od čega 14 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i 16 prekoračenja ograničenja brzina kretanja vozila. 

Tijekom vikenda u posebnim prostorijama za smještaj do prestanka djelovanja opojnog sredstva zadržano je pet vozača. Dva vozača su bila uhićena, te su  protiv istih bili provedeni žurni prekršajni postupci, u kojima su kažnjeni novčanim kaznama i kaznama uvjetnog zatvora, te su im izrečene zabrane upravljanja vozilima AM i B kategorije. 

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u petak, 13. lipnja, u 21.10 sati u Ulici Mitrovica u Đurđevcu, kada je 53 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,41 promila. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. 

Najveća brzina kretanja vozilau nadzoru prometa očitana je u subotu, 14. lipnja, u 17.24 sati u Ulici Stjepana Radića u Đurđevcu, kada je vozač upravljao motociklom brzinom od 99 kilometara na sat, iako je u rečenoj ulici brzina kretanja vozila ograničena na 50 kilometara na sat. 

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve sudionike u prometu, a posebice vozače, podsjećamo na nužnost poštivanja prometnih znakova i prometnih pravila kojima se regulira pravo prvenstva prolaska kroz raskrižja.

Vozače motornih vozila, a posebice motocikala, podsjećamo da se prije započinjanja radnji vozilom u prometu, kao što su skretanje i pretjecanje, potrebno uvjeriti da se radnja može izvesti sigurno bez ugrožavanja ostalih sudionika u prometu. 

Vozače motocikala i mopeda podsjećamo na obavezu korištenja homologiranih zaštitnih kaciga. 

Upravljanjem pod utjecajem alkohola uvelike se povećava mogućnost događanja prometnih nesreća, stoga podsjećamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cestama, već da zamole osobu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkohol da upravlja vozilom ili da koriste usluge taksi službe.

Mlade vozače podsjećamo da za njih vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola.

Kako nam predstoji pogoršanje vremena, upozoravamo vozače da prilagode brzinu kretanja vozila mokrom i klizavom kolniku, odnosno da smanje brzinu kretanja, te da povećaju međusobni razmak između vozila. Vozače bicikala molimo da za vrijeme kišnih oborina ne upravljanju biciklima na način da u jednoj ruci drže kišobran jer se na taj način povećava nestabilnosti vozila ali i mogućnost pada.