Svečano obilježena 20. obljetnica Specijalne jedinice policije "Ban"

Photo PU_KK/Vijesti/2013/09/Ban1.jpg

Foto: Pu koprivničko - križevačka

Prigodnom svečanošću u dvorani Veleučilišta u Koprivnici danas je obilježena 20. obljetnica osnivanja Specijalne jedinice policije "Ban", Policijske uprave koprivničko - križevačke.

Svečanosti su nazočili predstavnici braniteljskih udruga, obitelji poginulih i preminulih branitelja, predstvanici političkog života, načelnici Policijskih uprava koprivničko - križevačke, bjelovarsko - bilogorske i virovitičko - podravske i mnogi drugi.

Na početku se nazočnima obratio ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr. Ante Nazor, koji se  osvrnuo na povijest Hrvatske 90 - tih godina i okolnosti u kojima je došlo do stvaranja jedinica specijalne policije i njihova djelovanja u Domovinskom ratu.

Ratni zapovjednik jedinice Ivica Jurenec podjsetio je nazočne da je jedinica dobila naziv u spomen na poginulog pripadnika Dražena Baničeka,  te upoznao s jedinicom, njezinim ratnim putem i značajnim događajima.

Predsjenik Udruge Specijalne jednice policije iz Domovinskog rata Josip Klemm isaknuo je važnost čuvanja digniteta svih branitelja i prisjećanja na njih i njihovu žrtvu i djelo, a ispred Ureda Predsjednika Republike Hrvatske  Ive Josipovića obljetnicu je čestitao njegov izaslanik Vlado Marić. 

Prije ove svečanosti izaslanstvo Udruge Specijalne jedinice policije "Ban" Koprivnica položilo je vijenac za sve poginule branitelje kod središnjeg križa na koprivničkom gradskom groblju. Svečanost je nastavljena prigodnom misom u crkvi Sv. Petra i Pavla u Peterancu, gdje je uz ovu obljetnicu obilježena i 3. obljetnica Poliicjske kapelanije "Sv. Marko Križevačanin".   

Članovima udruge i svim bivšim djelatnicima Specijalne jedinice policije čestitamo 20. obljetnicu osnivanja.