Križevci: Najava akcije nadzora alkoholiziranosti vozača

Photo PU_KK/Vijesti/2013/10/alkotest02.jpg

Tijekom ove godine, odnosno od siječnja do listopada, na području koje pokriva Policijska postaja Križevci, zabilježene su 132 prometne nesreće u kojima je jedna osoba izgubila život, 11 osoba je teže ozlijeđeno, a 47 osoba je lakše ozlijeđeno.

Foto: Ilustracija 

Tijekom ove godine, odnosno od siječnja do listopada,  na području koje pokriva Policijska postaja Križevci, zabilježene su 132 prometne nesreće u kojima je jedna osoba izgubila život, 11 osoba je teže ozlijeđeno, a 47 osoba je lakše ozlijeđeno. 

Analizirajući rečene prometne nesreće, u 33 prometne nesreće ili u 25 % od ukupnog broja prometnih nesreća, kod 33 sudionika utvrđena je alkoholiziranost. 

Naime, od ukupno 200 vozača, kod 31 vozača ili 15,5 %, utvrđen je postotak alkohola u organizmu, a prisutnost alkohola je utvrđena kod jednog putnika i pješaka. 

U odnosu na  ukupni broj sudionika prometnih nesreća  (287 sudionika) učešće broja sudionika prometnih nesreća pod alkoholom iznosi  11,4 %. 

Za napomenuti je da se vožnjom pod utjecajem alkohola, uz prometne nesreće, izlažemo i riziku procesuiranja takvog ponašanja kroz izricanje kazne zatvora,  novčane kazne, gubitku prava na  upravljanje vozilom određene kategorije, dobivanju negativnih bodova te upućivanju na izvanredni zdravstveni pregled. 

Obzirom na rečeno, policijski službenici Policijske postaje Križevci, dana 12./13. listopada provesti će preventivno - represivnu akciju usmjerenu na nadzor alkoholiziranosti vozača, i to u cilju smanjenja broja prometnih nesreća, te povećanja razine stanja sigurnosti u cestovnom prometu.