Rezultati pojačanog nadzora brzine kretanja vozila

Photo PU_KK/Vijesti/2012/08/IlustracijPUpredocnik.jpg

Na području Policijske uprave koprivničko – križevačke od 20. do 26. kolovoza proveden je pojačani nadzor brzine kretanja vozila. Policijski službenici kontrolirali su 433 vozača i vozila, 

Foto: Pu koprivničko - križevačka  

Na području Policijske uprave koprivničko – križevačke od 20. do 26. kolovoza proveden je pojačani nadzor brzine kretanja vozila. Policijski službenici kontrolirali su 433 vozača i vozila, te su ukupno utvrđena 333 prekršaja, od čega 133 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja vozila.           

Po stupnjevima prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, najviše je sankcionirano prekoračenja brzine kretanja od 20 do 30 km/h u naselju (98 prekršaja), zatim od 30 do 50 km/h u naselju (28 prekršaja), od 10 do 20 km/h u naselju (sedam prekršaja), više od 50 km/h u naselju (jedan prekršaj) i od 10 do 30 km/h van naselja (jedan prekršaj).

Tijekom provođenja pojačanih mjera korišteni su uređaji i oprema za nadzor brzine.

Osim nadzora brzine kretanja vozila, policijski službenici su utvrdili i druge prekršaje: 31 prekršaj odnosio se na upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 12 prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilima, 11 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, deset prekršaja  pretovara, deset prekršaja odnosilo se na upravljanja vozilom prije položenog vozačkog ispita, sedam prekršaja nekorištenja zaštitne kacige, šest prekršaja nekorištenje svjetala, pet prekršaja odnosilo se na upravljanje neregistriranim vozilima, pet prekršaja oduzimanja prednosti prolaska i dr.

Iz prometa je isključeno ukupno 46 vozača i 17 vozila, dok je privremeno oduzeto 16 vozačkih dozvola. Utvrđeno je osam prekršaja sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu, te su utvrđena tri kaznena djela„Izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“ iz čl. 308. KZ-a.

Tijekom provedbe pojačanih aktivnosti u nadzoru prometa u posebnu prostoriju za smještaj do otrježnjenja smješteno je bilo 13 vozača.

Poradi počinjenih prekršaja uhićena su bila četiri vozača, protiv kojih su provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni kaznama uvjetnog zatvora, novčanim kaznama i zabranama upravljanja vozilima B kategorije.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u subotu, 25. kolovoza, u 19.35 sati u Ulici ĐureSudete u Virju, kada je hrvatski državljanin (1970) upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,93 g/kg. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do otriježnjenja. 

Najveća brzina zabilježena je u petak, 24. kolovoza, u 15.52 sati kada je hrvatska državljanka (1993) upravljala osobnim automobilom Varaždinskom ulicom u Subotici Podravskoj, brzinom od 127 km/h iako je maksimalna brzina kretanja vozila ograničena na 60 km/h.

Na području Policijske uprave u činjenju prekršaja u povratu zatečeno je šest vozača.

U vrijeme pojačanog nadzora prometa, zabilježeno je 14 prometnih nesreća, od čega pet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teško ozlijeđena, a devet osoba je lakše ozlijeđeno. Uslijed neprilagođene brzine kretanja vozila zabilježene su  četiri prometne nesreće, od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teško ozlijeđena, a četiri osobe su lakše ozlijeđene.

 Za vrijeme provođenja pojačanog nadzora, u petak, 24. kolovoza, od 15 do 21 sati, u suradnji sa Policijskom upravom bjelovarsko – bilogorskom i Policijskom upravom virovitičko - podravskom, na području cijele Policijske uprave provedena je akcija nadzora brzine kretanja vozila. U akciji je ukupno utvrđeno 46 prekršaja, od kojih 39 prekršaja usmjerenih  na brzinu. Po stupnjevima prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, najviše je sankcionirano prekoračenja brzine kretanja u naselju od 20 do 30 km/h (28 prekršaja), dok nije bilo utvrđenih prekršaja nepoštivanja ograničenja brzina kretanja izvan naselja.